Orosanmälan pga funktionsnedsättning

Det är otroligt många föräldrar till barn med NPF som får orosanmälningar från skolan för att de nte klarar sitt uppdrag att undervisa barn med NPF. Många barn med NPF far otroligt illa i skolans värld men skolan vill inte ta ansvar utan tycker det är lättare att slänga i väg en orosanmälan. Ofta är det föräldrar som kämpat hårt för sina barns rättigheter att få gå i skolan trots sin funktionsnedsättning som blir anmälda för att enligt skolan ska ha brustit i föräldraansvar. Ser ni också detta samband inom socialtjänsten? Det tråkiga är att även om ni under utredningens gång kommer att få kännedom om de mest hemska saker våra barn blivit utsatta för i skolvärlden. kränkningar och fysiskt våld i skolan från personal så släpper ni bara det. Är det inte hemmets fel som det oftast inte är så gör ni inte så mycket mer för att ni inte har ansvar i skolvärlden. Men för barnens skull borde inte ni kunna göra något mer??? När barn far så illa att de blir sjuka i skolmiljön och tom utsatta fysiskt för hemska saker av personal. Börjar inte ni känna att det är hemskt lämna utredningar där barn inte mår bra bara för att ni ser att hemmet inte gjort något fel? Börjar inte ni önska att ni kunde skicka det vidare . Föräldrar kan anmäla till skolinspektionen vilket är en otrolig lång process och alla fall tas inte upp. Beo som ska utreda kränkningar kan anse vilket de ofta gör att dessa kränkningar är kränking pga barnets funktionsnedsättning och då är det DO som ska utreda och DO utreder inte många fall. Det är inte bara att byta skola när man har barn med funktionsnedsättning då det inte är alla kommuner som ordnar det bra för barnen på någon skola. Det finns kanske inget bättre att byta till. När ni i era utredningar ser allt detta känns det inte hemskt att bara släppa så fort ni sett att det inte är hemmiljön det är fel på? Skulle ni inte själva vilja ha en samverkan med andra myndigheter och kunna trycka på att de gjorde sitt?

Drabbar många
2018-10-19 21:14

Hej!

Det är en allvarlig, viktig och stor fråga du tar upp. Vi har inte kunskap om hur socialtjänsten arbetar med detta i varje enskilt fall.

I Malmö kommun finns så kallade nätverksgrupper (socionomer som specialiserat sig på att sammankalla och leda nätverksmöten). Dessa arbetar bland annat med ärenden med de bekymmer du beskriver.

I korthet initieras bekymret i nätverksgruppen. Vem som hels kan kontakta nätverksgruppen. Nätverksgruppen sammankallar de som finns runt ett barn/ungdom och kommer överens om vad olika aktörer kan göra för att förbättra situationen.

Initialt krävs att vårdnadshavare samtycker till nätverksmöte samt lyfter bort sekretessen, så att alla parter kan samtala fritt. På ett nätverksmöte kan såväl barnet/ungdomen delta, samt socialtjänst, BUP, skolkurator, lärare, rektor etc.

Du kan läsa mer på Malmö stads hemsida. Sök på nätverksmöte. Där finns också en film som beskriver hur det går till.

Detta är på intet sätt heltäckande, men vi hoppas att du kan ha någon nytta av vårt svar.

Vänligen

Soctanterna