Förtydligande om" anonymitetens vara eller ej"

Tack för ert svar,

anmälningsplikten är det inga frågetecken om DÄREMOT; vart står det att personliga uppgifter skall finnas med? Det vi söker är skall-kravet, inte tolkningen. Vi är också med på att för en uppföljning så behövs kontaktuppgifter men just skall-kravet om personuppgifter har än så länge inte kunnat påvisas.

Tack på förhand!

Blivande lärare
2018-10-12 09:58

Hej!

Vi ska försöka förtydliga svaret som vi gett.

Det är inte socialtjänstlagen som reglerar eller skriver ut att du som tjänsteman ska lämna ditt namn när du gör en orosanmälan.

När du arbetar som tjänsteman så finns professionella krav på dig. Du har inte din privata anonymitet eftersom du inte är privatperson när du utövar ditt yrke. Därmed finns också ett annat skydd än om du agerar som privatperson och ett exempel på detta är brottsrubriceringen hot mot tjänsteman.

I Socialstyrelsens publikation ”Anmäla oro för barn” står det att Justitieombudsmannen har fastställt att en orosanmälan bör göras skriftligen med tanke på rättssäkerheten.

https://www.socialstyrelsen.se/publikationer2014/2014-6-5

Här kan man också läsa att om den som är anmälningsskyldig inte kan göra en anonym anmälan. Socialstyrelsen skriver att en privatperson har möjlighet att vara anonym. Som tjänsteman är du inte privatperson. Det som du får kännedom kring i din tjänsteutövning är du skyldig att anmäla. Men du anmäler som tjänsteman och därmed försvinner möjligheten till anonymitet.

Den som inte anmäler, trots att han eller hon är skyldig att göra det, riskerar att ställas till ansvar för tjänstefel enligt 20 kap. 1 § brottsbalken, BrB.43 En förutsättning för det är att underlåtenheten har samband med myndighetsutövning.

Vänligen

Soctanterna