Delad Vårdnad

hejsan jag var idag på familjerätten med min sons mamma för vi kaninte samarbeta och komma fram till ett bra schema att dela umgänget med vår son.. han är snart 2 år och jag föreslog varannan vecka men det avslog våran kontakt på familjerätten utan, nu hädanefter så får jag träffa min son varje torsdag efter dagis till fredag (lämna på dagis) och varannan helg.. är detta rättvist? varför ska hon ha mer tid än mig med honom?

linus

Kommentarer

Hej

Det kan vara svårt att samarbeta kring umgänget med ett gemensamt barn när man som föräldrar lever åtskilda. Det viktigaste att tänka på är hur man kan nå en lösning som är bäst för barnet. Du skriver att ni har delad vårdnad om barnet och som vårdnadshavare bär såväl du som pojkens mamma ansvar för att han ska kunna träffa er båda under så bra förutsättningar som möjligt.

Vi förstår det som att ert möte på familjerätten var ett så kallat samarbetssamtal vilket är ett frivilligt samtal som bygger på att båda föräldrarna vill medverka. Under ett sådant samtal träffas man tillsammans med en samtalsledare som arbetar för att hjälpa parterna att föra en dialog som kan leda till en lösning som är bra för barnet.

Av det du skriver förstår vi det som att du under samarbetssamtalet hade önskat växelvis boende för barnet. Vi kan inte uttala oss om ert enskilda samarbetssamtal men generellt så brukar man avråda från växelvis boende när det handlar om barn i så låg ålder som 2 år. Dock utgår man alltid utifrån det enskilda barnets mognad.

Vi förstår inte riktigt vad du menar när du skriver att er kontakt på familjerätten avslog ditt förslag. En samtalsledare kan nämligen aldrig besluta eller avslå något. Om man inte är nöjd med hur vårdnad, boende eller umgänge ser ut och man som föräldrar inte kan komma överens om detta så får man vända sig till tingsrätten och ansöka om stämning. Tingsrätten får då i sin tur fastslå en dom utifrån vad som är bäst för barnet. Mer om detta finner du på:

http://www.malmotingsratt.domstol.se/templates/DV_InfoPage____769.aspx

Hoppas att ni kan komma överens om något som gör att förutsättningarna blir så bra som möjligt för er son. Återkom gärna om du har fler funderingar.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter