Fd Missbrukare Börjar Prata Vårdnad Om Sitt Barn

Hej! Jag har barn med en fd drog- & alkoholmissbrukare.
Han har varit i behandling. Han har ett aggressivt förflutet med dom om olaga hot gentemot mej, misshandel mot en annan fd flickvän och haft besöksförbud hos nån annan.
Pappan fick dock börja träffa sin son ett par gånger i veckan då jag också var närvarande. När pappa och son lärt känna varandra lite bättre beslutade vi att sonen skulle vara hos pappan varannan helg. Kontakten och kommunikationen flöt på klanderfritt och jag kände att jag litade på pappan trots hans bakgrund.
Men för ca 3mån sedan började jag se förändringar i hans beteende. Jag ser att det här och där kommer glimtar av det gamla otrevliga och hotfulla beteendet som han hade som aktiv missbrukare. Vet ej om jag kan lita på honom längre.... Den jag ser nu är otrevlig när det inte blir som han tänkt sej och definitivt inte samarbetsvillig.
Jag har till och med vänt mej till öppenvården och berättat för pappan att vi kan gå dit och få hjälp med samarbetet men han tycker bara att "om jag vill prata/behöver prata så kan ju jag gå dit. Det enda han har problem med är att jag inte ger honom delad vårdnad.... Han börjar ibland snacka om att han ska gå till familjerättsbyrån, blanda in advokat å så, men slutar alltid med nåt i stil med "kan vi inte lösa det själva"...
Då jag sett förändringar i hans beteende, och med hans bakgrund , så har jag börjat bli osäker på om det är så bra att jag överlåter mitt ansvar för vår son till honom ens ett dygn varannan helg. Den pappan som han var direkt efter behandlingen var snäll, trevlig och tillmötesgående, rentav en behaglig person. Men den jag ser nu får mej att börja tvivla. Vet ej vad jag ska göra. Är det fel av mej om jag inte tycker det är bra att min som är hos sin pappa när jag sett dessa förändringar?? Vad finns där att göra??

Ingen
2011-01-26 21:25

Hej

Vi har valt att redigera ditt inlägg något på grund av sekretessskäl.

Du har verkligen varit öppen för att situationer och människor faktiskt kan förändras och det märks att du är mån om att din son ska ha kontakt med sin pappa trots det som tidigare har hänt.

Du skriver att umgänget mellan pappan och sonen har fungerat under flera månader och det verkar som om samarbetet mellan dig och pappan också har flutit på fram tills nu. Uppenbarligen är det något som har förändrats och som gör att du tvivlar på om det är rätt av dig att släppa iväg sonen till pappan. Detta betyder inte att du egentligen inte vill att det ska fungera. Tvärtemot så verkar det som, vad vi kan utläsa av ditt inlägg, att du helst vill att sonen ska kunna ha umgänge med sin pappa.

Båda föräldrar bär ansvar för att umgänge med barnet ska fungera. Vårdnadshavaren, i det här fallet du, har samtidigt en skyldighet att skydda sitt barn om denne gör bedömningen att umgänget med den andre föräldern på något sätt inte är bra för barnet. Som vårdnadshavare har man alltså både ett ansvar att se till att barnet har umgänge med den andra föräldern samtidigt som man har en skyldighet att skydda barnet från umgänge med den andra föräldern om och när det behövs. Denna bedömning får vårdnadshavaren göra utifrån sin kännedom om barnet samt den andre förälderns situation.
Ett tips är att ansöka om stöd i umgänget, via exempelvis UmGåsen som är ett umgängescenter i Malmö dit barn och föräldrar som bor isär kan träffas och bygga upp en bra relation. För att få allmän information om UmGåsen ringer man 040 34 95 18. Du kan också läsa mer om dem på:

https://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Familj-barn-och-u…

Du nämner att pappan till barnet har sagt att han ska gå till familjerätten. Detta är något vi rekommenderar er att göra tillsammans för att diskutera er fram till en lösning som är bäst för er son. På familjerätten kan man gå på samarbetssamtal som är ett frivilligt samtal som bygger på att båda föräldrarna vill medverka. Under ett sådant samtal träffas man tillsammans med en opartisk samtalsledare som arbetar för att hjälpa parterna att föra en dialog som kan leda till en lösning som är bra för barnet.

Du kan ringa till familjerättsbyrån för att rådfråga dem om situationen. De har telefontid på vardagar mellan klockan 08.00-09.00 och du når dem på telefonnummer 040 34 52 38. För att läsa mer om familjerättsbyrån gå in på följande länk:

https://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Familj-barn-och-u…

En samtalsledare kan aldrig besluta eller avslå något. Om man inte är nöjd med hur vårdnad, boende eller umgänge ser ut och man som föräldrar inte kan komma överens om detta sinsemellan eller under ett samarbetssamtal så får man vända sig till tingsrätten och ansöka om stämning. Den förälder som är missnöjd med hur vårdnaden, boendet eller umgänget ser ut får vända sig till tingsrätten för att lägga fram den ändring man anser ska göras. Tingsrätten får då i sin tur fastslå en dom utifrån vad som är bäst för barnet. Mer om detta finner du på:

https://www.malmotingsratt.domstol.se/templates/DV_InfoPage____769.aspx

Hoppas att du har fått svar på det du frågade om och att ni kommer fram till den lösning som är bäst för er son.

Vänligen

Soctanterna

Tack så jätte mycket :)
Dock så är ett av problemen är att han först säger att han ska gå till fam.rättsbyrån men sen vänder och vill att vi ska läsa d själva i stället. Har sagt till honom att han kan ringa och få en tid så kommer jag garanterat. Men nu när jag kontaktat öppenvården så vill han inte. Dvs att han inte vill få hjälp med sammarbetet. Kan det då vara rätt av mej att inte låta honom träffa sin son dels pga beteendeförändringarna och dels pga oviljan att få hjälp med sammarbetet.

Att du har tagit initiativ till kontakt med öppenvården visar att du är mer än villig att samarbeta. Du har försökt finna lösningar för att få det hela att fungera och bjudit in till att han kan bestämma tider för er att träffas på.

Som vi nämnde i vårt svar så har du som vårdnadshavare skyldighet att skydda barnet från umgänge med den andra föräldern om det behövs. Det är du som har vårdnaden om barnet och om pappan vill att detta ska prövas så är det till tingsrätten han får vända sig.

Vi vet inte om du själv har varit i kontakt med familjerättsbyrån. Det vi vill råda dig till är att ringa dem för att diskutera den situation du befinner dig i. De som arbetar där är experter på frågor gällande barns vårdnad, boende och umgänge. Telefontiden är på vardagar mellan klockan 08.00-09.00 och du når dem på telefonnummer 040 34 52 38.

Vänligen

Soctanterna