Tänker inte delta

Hej och tack för att ni finns.

Befinner mig i en vårdnadstvist i tingsrätten med barnens andra förälder.

Jag har bestämt mig för att inte delta i en vårdnadsutredning.

Jag har inget kriminellt, inga hot, våld eller övergrepp, ingen risk att bsrnen förs bort.

Båda är lämpliga vårdnadshavare.

Vi har kända advokater båda två och jag vet att min kommer sura ihop när jag säger hur jag vill ha det.

Jag vet att det är frivilligt. Jag kommer inte att gå med på fler samarbetssamtal för det ledde inte till någonting.

Utifrån att det under inga omständigheter kommer att bli någon frivillig medverkan i vårdnadsutredningen undrar jag vad soc skickar till tingsrätten?

Skriver det att de inte kunde utföra vårdnadsutredningen, eller skriver det ihop en utredning utan min medvetkan?

Alltså- ingen kan övertala mig, jag kommer inte delta.

Vad har ni tidigare sett hända då?

Eller är jag den enda föräldern i Sverige som inte genomgår vårdnadsutredning för att jag vägrar?

Tack på förhand/Förälder

Icke övertalningsbar
2018-09-23 07:26

Hej!

I en vårdnads, boende och umgängesutredning enligt 6 kap. 19 § FB har socialnämnden enbart befogenhet att hämta information om familjen från socialtjänstens register och polismyndighetens belastnings- och misstankeregister. Utöver det bygger utredningsåtgärder vid en vårdnadstvist på frivillig medverkan från föräldrarnas sida, till exempel utredningssamtal med barn, hembesök, informationsinhämtning från hälso- och sjukvård och val av referenspersoner.

Om en förälder inte medverkar görs en utredning utifrån tillgängliga handlingar och samtal med den andra föräldern, vilka redovisas för rätten. En medverkan i utredningen är en möjlighet för dig att komma till tals i utredningen. Om du som förälder inte hör av dig betyder det att dina synpunkter inte blir tillvaratagna på ett likvärdigt sätt. I en vårdnads, boende och umgängesutredning är det viktigt att båda föräldrarna får lika mycket utrymme och möjlighet att uttala sina tankar, farhågor och önskningar. En annan fördel är att hela utredningsarbetet har barnet i fokus, vilket kan bidra till att föräldrar får stöd i att se barnets perspektiv.

En part i vårdnadstvist ska, utifrån en rättssäkerhetsfråga, få tillgång till och även möjlighet att kommentera uppgifter som tillförs utredningen av någon annan än dem själva. Viktigt att påpeka är att socialnämndens vårdnadsutredning är vägledande för domstolen men inte på något sätt bindande. Domstolen kan alltså komma till en annan slutsats vad gäller frågan om vårdnad. Däremot är det i praktiken vanligt att domstolen förlitar sig på socialnämndens utredning.

Vi hoppas att du fått lite mer klarhet vad som gäller kring en vårdnads, boende och umgängesutredning.

Vänligen
Soctanterna