meddela vad som görs på fritid

Haloj!!

Jag har några frågor . ...

1. Jag studerar (en gymnasiekurs) på mitt egna fritid mellan klockan 18:00 - 22:30. Behöver jag meddela socialtjänsten om detta med tanke på att jag själv har rätt att bestämma över vad jag ska göra under min fritid?

2. Jag har funderat på att arbeta svart, då jag inte hittar ett arbete men givetvis meddela socialtjänsten om detta. Kan socialtjänsten anmäla mig med tanke på att denne har tystnadsplikt, samt att det tänkbara brottet jag begår inte skulle leda till mindre än ett års fängelse?

Beskriv gärna om också era åsikter/ rekommendationer och kritisera gärna mig.
Jag hatar mitt liv men ifall jag vill överleva delar av det orättvisa i samhället känner jag "att några kort måste hamna underbordet"

mvh //

Egna fritid
2018-09-08 20:22

Hej!

Vilka svåra men också intressanta frågor du har. Du låter som en högst företagsam person som försöker hitta lösningar för att påverka din livssituation.

Du undrar om du behöver meddela socialtjänsten att du studerar en gymnasiekurs kvällstid. Om det är så att du erhåller studiemedel via CSN är du skyldig att redovisa dina inkomster. Det är alltså inte utifrån en kontrollfunktion av vad du gör på din fritid utan utifrån vilken rätt till bistånd du har som du i så fall skulle behöva berätta för socialtjänsten om dina kvällsstudier.

För vuxna studerande gäller att de i första hand ska försörja sig genom samhällets studiestödssystem, det vill säga genom CSN. Det görs dock alltid en individuell bedömning och Malmö stad har gemensamt tagit fram riktlinjer kring möjligheten att studera på gymnasienivå med bibehållet försörjningsstöd. Där framgår det att det anses vara angeläget att ungdomar fullföljer gymnasiestudier för att de i framtiden ska ha möjlighet att komma ut på arbetsmarknaden. Ungdomar som kommit till Sverige först i skolåldern kan ofta ha fått sina studier försenade. Det är då rimligt att de får fullfölja sina gymnasiestudier efter 20 års ålder utan att behöva ta lån. Samma bedömning kan göras beträffande andra ungdomar som fått sina studier försenade på grund av sociala problem.

Försörjningsstöd till studier på grundskolenivå kan utgå om studierna är behövliga ur arbetsmarknadssynpunkt och det i en individuell prövning bedöms föreligga särskilda skäl. Även till vuxenstudier på gymnasienivå kan försörjningsstöd utgå under en period av högst tre år om studierna är behövliga för att komma in på arbetsmarknaden och för att bryta ett långvarigt beroende av ekonomiskt bistånd samt det i en individuell prövning bedöms föreligga särskilda skäl. Detta gäller även vid nödvändiga kompletteringar av tidigare gymnasieutbildning, genomförda i Sverige eller utomlands, som kan ge behörighet till högskolestudier. Vad som särskilt ska beaktas i bedömningen är den enskildes möjlighet att mer permanent etablera sig på arbetsmarknaden. Du kan läsa mer på Malmö stads hemsida:

https://malmo.se/Social---familjefragor/Nar-pengarna-inte-racker/Forsor….

Vi förstår svårigheterna i att hitta arbete då det är en tuff arbetsmarknad i Malmö. Samtidigt är ”svartarbete” ingenting socialtjänsten varken stödjer eller uppmuntrar till då det är olagligt. För den enskilde innebär ett svartjobb att du står helt utan försäkringar som skyddar dig om du blir sjuk eller skadar dig på arbetet, det ger dig heller ingen pension.

Vi hoppas du har fått svar på dina frågor!

Vänligen

Soctanterna