Orelevant orosanmälan

Hej
Fick på posten idag att vi ska träffa soc för en orosanmälan gjord via förskolan att vår 5 åring evetuellr utsätta för våld!! Helt ofattbart och chokande då vi för övrigt har haft ett mkt bra samarbete med förskolan med våra äldre barn och aldrig varit med om ngt sådant.

Barnet detta gäller är utåtagerande och vi har själv begärt samtal med specialpedagog då VI HAR VARIT OROLIGA över pojkens beteende då det inte liknar syskonbarnens alls.

Att jag blir chockad och känner mig otroligt kränkt över att de misstror vårt föräldraskap har gjort oss sömnlösa i nätter nu!!

Jag känner till (då jag själv är lärare ) skyldigheten till att göra anmälan. Men jag tycker inte att de har utgått utifrån barnens bästa när de direkt går på en anmälan istället för att först föra en dialog med oss speciellt med tanke på all dokumentation som finns om pojkens från tidigare avdelning han fick på. Vi kommer givetvis gå på mötet och hoppas innerligt att de förstår oss då vi självklart absolut inte utsätter våra barn för ngt våld ... o vi har ingen aning om hur de ens har fått dör sig ngt sådant.

Min fråga är att kan vi efter att ha varit på mötet utrycka vårt missnöje med skolans agerande till rektorn??? Vi upplever att oavsett vad de ”misstänker” så har pojken vi och förskolan (pedagoger och spec ord.) alltid haft en rad möten om hans utveckling ... och att de borde ha fört en dialog med oss. Det enda denna orosanmälan kommer göra är att rubba vårt förtroende till skolan och personalen och ett vidare samarbete då vi inte kan se hur de har tänkt att detta är för vår sons bästa. Det kommer ju aldrig funka att vi löner av det dyrbaraste vi har i händerna på någon som tycker så illa om vårt föräldraskap. Känner ett sådant obehag och en hemsk känsla av att de tycker att man är en ”dåligt förälder ” fast vi lever FÖR våra barn och inte alls förstår något av detta!!

Kränkt föräldraskap
2018-09-03 23:24

Hej!

Vi kan förstå att ni som föräldrar upplever och känner er kränkta och ifrågasatta som föräldrar efter att ni mottaget en orosanmälan gällande ert barn. Framförallt om ni har sedan tidigare en god relation och haft ett gott samarbete med skolan gällande er son. Vi hoppas att ni i fortsättningen även kommer att ha en god relation och tillit till varandra trots orosanmälan. Av erfarenhet kan vi nämna att många gånger upplever skolpersonal ett stort motstånd mot att anmäla speciellt om det finns ett gott samarbete mellan föräldrarna och personalen. Men de har inget val då det är anmälningsplikt. Beroende på vad oron består av gäller olika regler om vårdnadshavare kan informeras om att en orosanmälan är gjord. När det gäller alla former av misstanke om våld finns regler om att vårdnadshavare inte ska informeras innan. Vad som har föranlett orosanmälan kan vi inte säga något om men det får ni som föräldrar veta vid mötet med socialtjänsten.

Precis som du skriver har skolan anmälningsplikt när det finns eller framkommer misstanke om att ett barn kan fara illa, eller framkommit något som ger anledning till misstankar för oro för ett barn.

Anmälningsplikten har framkommit för att bedömning och eventuell vidare utredning ska göras av socialtjänsten och inte skolan. Det för att det ska komma till socialtjänstens kännedom och bedömas av socialtjänsten samt att det ska hanteras inom en viss tid. Vid orosanmälan ska bedömning och beslut om antingen inleda utredning eller ej tas inom två veckor.

Vad gäller din fråga om ni kan träffa rektor/ansvarig på skolan för att framföra ert missnöje tycker vi att det har ni rätt till. Det kan även vara en god idé att ha ett gemensamt möte även tillsammans med socialtjänsten för att både ska få uttrycka sin upplevelse samt sina farhågor. Vidare kan frågor besvaras som ni funderat på.
Vi hoppas att ni i fortsättningen kan känna tillit och ha en bra relation med skolpersonal för ert barns bästa.

Hoppas att ni har fått svar på era frågor!

Vänligen
Soctanterna