Är Det Rätt Av Dem?

När man utreder ett ärende där den ensamstående mamman slagit sitt barn. Barnet har sökt skydd hos en familjamedlem och lagt en anmälan mot barnets mamma. Moder har tidigare haft kontakt med soc tidigare. Så anmälan gjordes hos dem både barn och mor haft kontakt med tidigare. När jag som familjemedlem anmält och förklarat hur situationen med dottern och förklarat att hon är rädd för vad hennes mor kommer göra i alla lägen eftersom dottern aldrig vågat prata eftersom hennes mor alltid haft talan för dottern. Och jag ber dem att dottern vill komma in och berätta själv hennes version. I ett tidigare ärende där samma situation uppstått har då samma soctanter som de haft lagt ner misstaken om misshandel efter ett snack med moder utan att reagera på att moder svarar när soc frågar om hur dottern mår. De tar inte ens dottern åt sidan utan hennes mammas närvaro och frågar hur hon mår. Är detta rätt? Även om dotter är minderårig?
I vilket fall som Hellst, får hon en tid att själv gå att berätta sin version efter att misshandeln fortsatt. Efter att jag noga bett dem att ta lärdom av förra gången. Att dottern ska få tala fritt utan att de har snackat med modern först. Eftersom hon vinklat histoien första gången hoppades jag på att de verkligen skulle förstå att dottern var rädd. De sa att de var tvugna att kontakta modern efter som hon är minderårig. Det är för mig en självklart. Men i det samtalet med moder fick hon ändå chansen till att yttra sig om situationen som de senare på 1 1/2 sida använde som underlag för det samtalet med dottern. Får man lov trots att jag förklarat att det är modern som utgör hotet och sen använda hennes ord som underlag när dottern kommer på mötet? Det gör ju så
att hotbilden för dottern forstätter. Och nu känner dottern att ingen fortfarande lyssnar. Hur ska vi gå till väga med att få någon att lyssna på dottern utan att modern ska få skrämma henne genom andra?

Mio
2011-06-29 16:18

Hej

Att stå bredvid och se en vän eller anhörig fara illa är inte lätt. Att ha någon som står bredvid och stöttar en när man befinner sig i en utsatt situation är ovärderligt och kan i många fall vara avgörande för om man orkar fortsätta. Som ung har man ännu större behov av att någon lyssnar och tar en på allvar. Att du finns där för flickan betyder mycket.

Vid anmälan om oro för barn måste vårdnadshavare alltid i något skede informeras om att det inkommit en anmälan. I varje ärende görs en individuell bedömning kring hur mycket information vårdnadshavaren får kring anmälan. Vad gäller misstanke om misshandel eller övergrepp informeras inte vårdnadshavaren (om det är denne som är misstänkt) om några detaljer i anmälan i första skedet av utredningen. Generellt, när en ungdom själv uppger att denne blivit utsatt för övergrepp, pratar socialsekreterare först enskilt med ungdomen.
Om vi har förstått det rätt så har både mor och dotter tidigare haft kontakt med enheten Barn och Familj inom socialtjänsten, och att en anmälan om oro för barn har gjorts upprepade gånger.

När en anmälan inkommer till socialtjänsten om att ett barn blir slaget i hemmet så gör socialtjänsten i första hand en bedömning om det finns skäl till att gå vidare. Förra gången en anmälan gjordes så skriver du att socialtjänsten beslutade att inte öppna upp en utredning utan att man gick på mammans version utan att höra dotterns.

Enligt FN:s konvention om barnets rättigheter eller Barnkonventionen som den också kallas, så ska hänsyn tas till barnets bästa i alla beslut som rör barn. Det stadgas vidare att varje barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör henne/honom. Det framgår även tydligt enligt socialtjänstlagen att barnets inställning i så stor utsträckning som möjligt ska klarläggas och att man ska ta hänsyn till barnets vilja utifrån hennes/hans ålder och mognad.
Om ungdomen är 15 eller 16 år så spelar hennes/hans egen inställning stor roll för socialtjänsten och socialtjänstens socialsekreterare ska lägga mycket stor vikt vid vad ungdomen vill och känner.

I samband med den senaste anmälan så har man alltså valt att gå vidare och fatta beslut om att öppna en utredning. Under utredningen är det socialtjänstens uppgift att bland annat kartlägga hur flickan mår och hur hon har det i sin familj samt utreda mammans förmåga att ta hand om sitt barn.

Om flickan inte känner att hon blir lyssnad på så kan hon vända sig till den som är chef för de socialsekreterare som utreder anmälan om oro för barn. Man kan även vända sig till Socialstyrelsen och klaga på socialtjänsten om man anser att det finns brister. Mer om detta kan man läsa på nedanstående länk:

https://www.socialstyrelsen.se/klagapasocialtjansten

Om flickan behöver stöd och någon som lyssnar så finns bland annat Kriscentrum för barn och ungdomar i Malmö stad. Här kan barn som varit utsatta för misshandel eller våld i hemmet att få stöd och krisbearbetning. Man når dem genom att ringa Malmö stads växel på 040-34 10 00 och de har telefontider på vardagar mellan 08.00 - 16.30. Nedan finns mer information om Kriscentrum för barn och ungdomar:

https://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Vald--overgrepp/K…

Flickan kan också kontakta BRIS (Barnens rätt i samhället) på 116 111. På BRIS kan man ringa och prata med en vuxen om man har blivit utsatt för bland annat våld. Mer information om BRIS finner man i nedanstående länk:

https://www.bris.se/

Vi hoppas att du fått svar på dina frågor och du/ni är mer än välkomna tillbaka om ni har fler frågor eller funderingar så ska vi göra vårt bästa för att besvara dessa.

Vänligen

Soctanterna