Skolskjuts

Hej Soctanter!
Den kommande veckan så ska min dotter börja i skolan. Jag och mamman separerade för 4år sedan och har haft det riktigt dåligt efteråt. När vi valde skola så var förstavalet en nära henne (6km från mig, 2km från henne) och andravalet nära mig (1km från mig, 5km från henne). Till min glädje blev det skolan närmre mig vilket jag av många anledningar tror är det bästa valet. Men det jag undrar över är skolskjuts, har mamman rätt till skolskjuts? Skolan det blev var inte en av kommunens förslag då dottern är skriven hemma hos mamman. Mamman är väldigt tydlig med att hon tycker att jag ska stå för ett busskort för de båda även om hon inte har diskuterat med vare sig skolan eller annan instans. För tillfället så har jag en tjänst som sträcker sig några år framöver och hon studerar, därför så är vår ekonomi annorlunda och jag har stått för dotterns simning de senaste terminerna vilket är vår enda gemensamma utgift.

Jag vill veta om jag har en skyldighet att betala ett busskort åt mamman. Mitt problem är att mamman gör vad som helst för att jag ska stå för allt, både ekonomist och insatsmässigt och har sedan långt tillbaka varit "ful" när det kommer till att låna och kräva pengar av mig (detta var redan innan jag fick min tjänst tidigare detta året). Jag vill såklart hjälpa min dotter så mycket som möjligt och detta är bara en del av mycket mer.

Mvh
Fundersam far

Fundersam far
2018-08-14 15:25

Hej!

Vi förstår det som om att du undrar om huruvida du ska betala ett busskort inte bara för din dotter utan också för din dotters mamma, som vi då antar avser pendla med dottern till skolan.

Du har ingen juridisk skyldighet att bekosta något för din dotters mamma. Ni är separerade och hon har ansvar att själv sörja för sig. Vi får anta att ni varit överens om de ansökningar ni gjort och om att tacka Ja till platsen som erbjudits er dotter. Således ligger det inom ert respektive föräldraansvar att tillgodose att er dotter får en fungerande skolgång.

Vi kan inte uttala oss om hur just ni ska lösa pendlingssituationen, men det är upp till den förälder flickan vistas hos att tillse att hon därifrån kommer till skolan. Det är en del av att tillgodose er dotters bästa och hennes rätt till utbildning.

Utifrån att ni valt en skola som inte var den kommunen föreslog kan det vara svårt att genom skolan få skolskjuts eller ersättning för busskort, men ni har såklart rätt att ansöka.

Mer information finns att läsa på bifogade länk;
https://www.forsakringskassan.se/myndigheter/kommuner/foraldraforsakrin…

Om ni har svårt att samarbeta kan ni få stöd och vägledning, det är viktigt att föräldrars konflikter inte går ut över barn. Ni kan till exempel vända er till socialtjänsten, Familjerätten eller Plattform Malmö.

Vi önskar din dotter lycka till i skolan!

Vänligen

Soctanterna