Bredande vård LVM- tid

Hej!
Jag har lite olika frågor till er som jag så gärna skulle vilka få svar på.

Hur långt tid har förvaltningsrätten på sig att besluta om bredande vård inom LVM efter ansökan av Socialnämden?

Om vårdnads överflyttning och ensam vårdnad ska utredas, görs detta via sol 11:1?

Om utredning inom sol som inte handlar om barn ska inledas, hur långt tid har nämnden på sig då att fatta ett beslut?

Och sista frågan är, överklagas sis beslut inom LVM via FPL?

Undrare
2018-08-08 15:09

Hej!
Tack för dina frågor.
När det gäller LVM finns två vägar att gå antingen omedelbart omhändertagande där socialnämnden fattar beslut som sedan underställs förvaltningsrätten eller att socialnämnden efter utredning ansöker om vård enligt LVM.

I Lag om vård av missbrukare i vissa fall står:

”17 § Rätten skall så snart det kan ske och senast inom fyra dagar från det att beslutet underställdes rätten eller, om beslutet inte är verkställt när det underställs, från det att beslutet verkställdes, pröva om omhändertagandet skall bestå. Denna tid får förlängas till en vecka, om det på grund av någon särskild omständighet är nödvändigt. Om det inte finns skäl för omhändertagande, skall rätten genast upphäva beslutet.”

Vidare står det:
”11 § Anser socialnämnden efter utredning att det finns skäl att bereda någon tvångsvård, skall nämnden ansöka om sådan vård hos förvaltningsrätten.
Till ansökan skall fogas den utredning nämnden gjort och ett sådant läkarintyg som avses i 9 §.
Om ansökan inte innehåller läkarintyg eller om det behövs av något annat skäl, får rätten besluta om läkarundersökning. Lag (2009:800).
12 § Har rätten beslutat om tvångsvård skall socialnämnden se till att beslutet verkställs genom att missbrukaren bereds vård i ett hem som avses i 22 § eller, i fall som avses i 24 § första stycket, på sjukhus.
Rättens beslut upphör att gälla, om vården inte har påbörjats inom fyra veckor från den dag då beslutet vann laga kraft.”

Angående överflyttning respektive enskild vårdnad, inleds utredning enl. SoL kap 11:1. Det är däremot lagstiftningen enl. föräldrabalken som styr utredning av vårdnad.

SoL anger enbart att en utredning ska inledas men inte att den ska avslutas eller genomföras på ett visst sätt eller inom viss tid. Av 7 § Förvaltningslagen (FL) framgår dock att en utredning ska genomföras så snabbt som möjligt utan att säkerheten eftersätts. Att en utredning ska genomföras skyndsamt får alltså inte medföra att kraven på objektivitet, opartiskhet och allsidighet eftersätts. Vad som menas med ”så snabbt som möjligt” kan inte anges generellt utan måste bli en bedömning i varje enskilt ärende.
Beslut om tvångsåtgärder på SiS institution fattas av institutionschefen och överklagas till förvaltningsrätten. Om man vill klaga på vård eller behandling vänder man sig till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) eller Justitieombudsmannen. Man kan givetvis också vända sig till personalen på institutionen.
Hoppas att du fått svar på dina frågor!

Vänligen

Soctanterna