Försörjningsstöd och prisbasbelopp

Hej,

Jag är 20 år, bor ensam och har tagit studenten i år. Efter studenten jobbade jag 4 veckor juni-juli.

Jag har ansökt om försörjningsstöd för augusti månad (har sökt i ett år), men tyvärr har jag fått avslag på det. SSK:s motivering är att jag är klar med gymnasiet, är inte skolungdom längre så den lagen som säger att hemmavarande barn och skolungdomar under 21 år kan ha inkomster upp till ett prisbasbelopp utan att det påverkar deras försörjningsstöd, vilket fram går av 4 kap 1 Socialtjänstlagen gäller inte mig. De har beräknat bara 80% av min lön (vet ej vad det hände med resterande, dvs 20%) och påstått att mina inkomster överstiger riksnormen och jag får avslag på min ansökan.

Men jag tycker att jag är ju skolungdom tills jag börjar universitet nu 20 augusti och borde få mitt försörjningsstöd för perioden 180801-180819.

Vad säger ni?

Mvh
Adrian

Adrain
2018-08-06 09:36

Hej!

Grattis till studenten och fortsatta studier på universitet.

Vi kan inte uttala oss i enskilda ärenden men vi kan förklara en del kring bedömningsgrunder. Vi tror att du får bäst och tydligast svar om du ber din handläggare förtydliga grunderna för hens bedömning av din ansökan.

Varje ärende prövas enskilt och det är individens situation och behov som styr om det föreligger behov av bistånd. Ekonomiskt bistånd är en del av samhällets yttersta skyddsnät och ska beviljas dem som efter en individuell prövning bedöms vara i behov av det.

Antagligen är det så att du anses vara skolungdom under den period du faktiskt studerar. Således är du inte att betrakta som skolungdom efter avslutade gymnasiestudier.

Precis som du skriver är det också så att föräldrarnas ansvar inte längre gäller efter avslutade gymnasiestudier. Nu när du avslutat gymnasiet och är 20 år så har du ett eget ansvar för din försörjning och livsföring. Det innebär bland annat att du har ett eget ansvar att planera för din försörjning, till exempel för den period som är mellan gymnasiestudier och universitetsstudier.

Den beräkning som gjorts och det övriga underlag som ligger till grund för handläggarens bedömning ska tydligt framgå i beslutsmeddelandet du fått av din handläggare. Du har rätt att överklaga beslutet och då få din sak prövad av Förvaltningsrätten. Information om hur detta går till, en så kallad besvärshänvisning, ska du få av din handläggare när beslutet meddelas.

Lycka till på universitet!

Vänligen

Soctanterna