Extra matpengar?

Jag är både diabetiker och laktosallergiker, plus att jag har en väldigt känslig mage, ev har jag ibs, men detta är inte utrett ännu.
Dibetesen kräver att jag håller en kolhydratfattig kost, helst skulle jag leve efter LCHF. Och jag behöver 3 mål om dagen plus 2 mellanmål. Detta är ju fördyrande omständigheter. Laktosfriga produkter är väldigt dyra, bara i liter mjöl kostar dubbelt så mycket som "vanlig" mjölk. Alla som har det dåligt ställt vet, att det är kolhydraterna som är billiga. Pasta, ris, potatis är billigt och det är vad man fyller ut med för att bli mätt. Det är till stor del den kolhydratrika kosten som bidragit till min diabetes. Och produkter som bönpasta t ex är inte att tänka på. Vissa billiga rotfrukter/grönsaker tål inte min mage. Jag som bör äta mycket protein och grönsaker har svårt att få matpengarna att räcka till.
Jag borde dessutom gymträna för att gå ner i vikt, men det finns inte utrymme i min ekonomi för det. Jag har försökt få bidrag till gymkort men fått blankt nej, det ska ingå i normen menar man.
Men om detta är något som krävs för att få ordning på min hälsa?
Går det att få extra bidrag till hushållskassan p g av fördyrande omständigheter? pengarna räcker helt enkelt inte till, i slutet på varje månad blir det ändå kolhydrater för att dryga ut maten, och vore det inte för medicineringen skulle min diabetes vara utom all kontroll.
Jag har ingen bil, inga digital-tv kanaler förutom de som ingår i grundutbudet, jag har fått sluta med allt vad fritidsaktiviteter heter och hobbys. Jag vänder på varje krona men matkontot gör att jag går på knäna.
Borde det inte finnas möjlighet till utökat stöd för hushållskostnader? Jag har inget mer jag kan dra in på nu.
Enda alternativet är snart att enbart leva på s k dietpulverdrycker, men det är ju inte hälsosamt i längden....

Gunsan
2018-07-19 13:24

Hej!

Svårigheterna att få sin ekonomi att gå ihop sig när man har en mycket begränsad inkomst att leva för är stora nog utan att det dessutom finns en begränsning i vad man tål och bör äta.

Sjukdomar och allergier ställer krav på att man sköter sin kost för att kunna ha en så god hälsa och livskvalitet som möjligt.

Om man som person eller familj inte har inkomster som täcker ens behov av försörjning som livsmedel och hyra kan man ha rätt till försörjningsstöd. Rätten till bistånd styrs i 4 kap Socialtjänstlagen. I 1 § anges att den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt har rätt till bistånd för sin försörjning (försörjningsstöd) och för sin livsföring i övrigt. Genom biståndet ska den enskilde tillförsäkras en skälig levnadsnivå, biståndet ska utformas så att det stärker hens möjligheter att leva ett självständigt liv.

I 4 kap 3 § regleras att försörjningsstöd lämnas för skäliga kostnader till livsmedel, kläder och skor, lek och fritid, förbrukningsvaror, hälsa och hygien, dagstidning, telefon och radio- och TV-avgift. Dessa utgifter räknas enligt en schablon och är lika för hela riket, riksnorm (schablonerna finns angivna i Socialtjänstförordningen). Det kan i enskilda fall finnas särskilda skäl för socialnämnden att beräkna kostnader till en högre eller lägre kostnad. Försörjningsstöd utgår även till kostnader för boende, hushållsel, arbetsresor, hemförsäkring samt medlemskap i fackförening och arbetslöshetskassa.

Generellt kan man säga att du har rätt att ansöka om fördyrade kostnader när det gäller dina särskilda behov. En idé är att du listar de fördyrade kostnader du har för dina livsmedel så att du kan visa på hur mycket dyrare det blir för dig. Om du inte redan har läkarintyg på din diabetes och allergi bör du ha med dessa vid ansökan.

Om socialtjänstens bedömning är att ditt behov ska tillgodoses inom den riksnorm som finns, så begär ett skriftligt beslut på din ansökan utöver riksnormen. Du har då möjlighet att överklaga beslutet och få din ansökan och socialnämnden prövad av Förvaltningsrätten.

Vänligen

Soctanterna