Få Barn Snart:)

Hej, jag har några frågor som jag så gärna vill ha svar på. Har gått runt och funderat på detta ett tag nu, men kom på att NI är de som kan ge de bästa svaren:) Jag är en tjej som snart ska fylla 20, min pojkvän är 20 och vi har ganska nyligen fått reda på att vi ska få barn. Detta var inte planerat men vi hade redan i början av vårt förhållande bestämt att skulle jag bli gravid så behåller vi barnet, abort fanns inte i våra tankar och vi har alltid haft planer på att skaffa barn nån gång i framtiden. Vi visste inte och var inte beredda på att det skulle komma så snart med tanke på att vi har skyddat oss ända sen vi blev tillsammans, men vi är glada över det ändå, vårt barn är inte ovälkommet bara för det. Nu är det så att vi bor ca. 20 mil ifrån varann men det har funkat bra för oss även om avståndet är så långt, och vi har nu varit tillsammans i snart 2½ år. Han har lägenhet därborta, jag bor kvar hos mina föräldrar här i Malmö. Han får dock hjälp av soc. med att betala hyra och så för han fick lägenheten tack vare dem p.g.a. att han inte kunde bo kvar hos sin mamma. Med tanke på att vi ska få barn om några månader så vill vi ju självklart flytta ihop, men hur gör vi nu? Vart ska vi vända oss? Ska han prata med soc. i sin kommun och berätta hur det ligger till, eller? Hur kan de hjälpa oss och KAN de hjälpa oss med det problemet överhuvudtaget? Jag menar, det är ju lite knäppt om vi inte bor ihop med tanke på att vi ska bilda familj o.s.v. och min pojkvän vill ju vara med om alla besöken på MVC, ul, utvecklingen av vår lille bebis, magen som växer osv. Både min pojkvän och jag vill detta, varken hans eller mina föräldrar vet om min graviditet än, men vi vill vänta lite med att berätta den glada nyheten för dem. Först vill vi få svar på lite frågor och se om vi kan lösa vissa grejer. Jag tog studenten i somras, men har jobbat varje månad sen sommaren -10 fram tills nu, även om jag gick i skolan. Min pojkvän tog studenten förra året, han har praktik just nu och han trivs jättebra på stället där han praktiserar och hoppas på att få jobb där efter praktiken. Jag vill studera vidare men har tagit en paus ifrån pluggandet just nu, medan min pojkvän vill jobba ett par år innan han också studerar vidare. Om allt går som det ska och vi flyttar ihop, kan vi då få hjälp med bidrag/bistånd osv så vi + bebisen kan klara oss? Om det nu skulle vara så att min pojkvän inte får jobbet efter praktiken?
Nu till något annat. I och med att jag bor i Malmö och man brukar skriva in sig på MVC runt vecka 10-12 i graviditeten, kan jag då istället skriva in mig på MVC i min pojkväns kommun med tanke på att vi antagligen ska bo ihop därborta? Eller måste jag skriva in mig här i Malmö så länge jag bor här, ÄVEN med tanke på våra planer? Jag vet att jag har så många frågor, men vi vill vara på den säkra sidan. Skulle vara jättetacksam för svar=)
MVH J, R & lille bebisen:)

J

Kommentarer

Hej!

Vad roligt att du har hittat hit till vårt forum och grattis till den stora nyheten! Det är många tankar som dyker upp i samband med att man väntar barn. Förutom glädje och förväntan så kan man också känna en viss oro och osäkerhet inför allt det nya man står inför och vi ska göra vårt bästa för att besvara de frågor du har.

Du berättar att ni under drygt två år har haft ett förhållande på distans och att detta fungerat bra. Att ni nu vill flytta ihop är förståligt med tanke på omständigheterna och vi förstår att din pojkvän vill vara delaktig från början. När man får försörjningsstöd så är man skyldig att upplysa om förändringar och det låter som en god idé att din pojkvän pratar med sin socialsekreterare om den nya situationen.

Du undrar hur och om socialtjänsten kan hjälpa er. När barnet väl kommer så kan det bli aktuellt med ersättningar från Försäkringskassan såsom föräldrapenning, barnbidrag och bostadsbidrag. För att läsa mer om detta kan du gå in på länken nedan:

http://www.forsakringskassan.se/privatpers/foralder

Om ni trots detta inte är självförsörjande så kan även du ansöka om försörjningsstöd förutsatt att ni i övrigt uppfyller de krav som är förenade med ekonomiskt bistånd. För att ha rätt till ekonomiskt bistånd så krävs det att man gjort allt man kan för att försörja sig själv. Man ska även ha ansökt om alla andra ersättningar och bidrag som man kan ha rätt till. Om ni bor tillsammans så ska ni ansöka gemensamt. Vi skulle återigen rekommendera din pojkvän att prata med sin socialsekreterare för att diskutera just er situation.

Om vi förstått dig rätt så har du arbetat vid sidan om dina studier tills nu. Vi vet inte hur du försörjer dig i nuläget men om du arbetslös så är det en god idé att skriva in sig på arbetsförmedlingen. Genom att vara inskriven kan man få stöd av arbetsförmedlare och jobbcoach. Om det är så att man söker ersättning från a-kassan så kan man inte få sin eventuella ersättning förrän man har skrivit i sig på arbetsförmedlingen. Man bör också vara inskriven på arbetsförmedlingen för att det inte ska påverka eventuella framtida ersättningar från försäkringskassan. Läs mer nedan om varför man ska skriva in sig på arbetsförmedlingen:

http://www.arbetsformedlingen.se/For-arbetssokande/Stod-och-service/Skri...

Du kan också ta del av jobbgarantin för ungdomar om du är inskriven på arbetsförmedlingen:

http://www.arbetsformedlingen.se/download/18.4b7cba481279b57bec180001142...

Vad roligt att din pojkvän trivs på sin praktik. Om denna inte skulle gå över till ett avlönat arbete när den avslutas så får din pojkvän tillsammans med sin socialsekreterare göra upp en fortsatt planering. Han får då ta ställning till om han exempelvis vill studera eller om han vill söka arbete.

För att få reda på vilken mödravårdcentral du ska skriva in dig på så skulle vi rekommendera dig att kontakta Barnmorska Direkt i Malmö. Detta är en telefonservice där barnmorskor svarar på alla frågor som rör graviditet, förlossning, eftervård och preventivmedel. Kontakt mellan dig och t ex din barnmorska kan också förmedlas vid behov. För att komma i kontakt med Barnmorska Direkt så ringer du telefonnummer 040 - 33 33 00. De har telefontid vardagar mellan 07.30 - 16.00.

Vi vill också tipsa om ungdomsmottagningen på nätet där du bland annat kan ställa frågor om hälsa, relationer och sex samt läsa vad andra har skrivit.

http://www.umo.se

Hoppas att du har fått svar på dina frågor och att du vet hur du ska gå vidare. Undrar du över något mer så får du gärna återkomma.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter