Frågor kring sol § 1 kap 4

Hej, jag har ett par förfrågningar som jag kommer ställa här nedan. Jag skulle vilja svar enligt vad ovanstående lag säger, samt era generella riktlinjer.

Fråga 1, Vad är skälig levnadsnivå, hur resonerar ni kring det och gör era bedömningar, skulle man kunna klassa det mera som hur en by har det i en vanligt standard inkomst eller mera som vad en människa ska ha för enbart sin överlevnad? Kommentera gärna mera om det!

Fråga 2, hur står man till arbetsmarknadsförfogande, vilka arbeten krävs att man söker utöver det man utbildad till, vilka former finns och är acceptabla för att stå till arbetsmarknadsförfogande när det till exempel gäller praktik, studier, yrkesvägledning osv, vilka former är inte acceptabla är inte godkända enligt sol för att stå till arbetsmarknadsförfogande?

Fråga 3, vilka krav ställer ni i detalj när det gäller " att man gjort allt som man har kunnat och planera sin ekonomi", till exempel: ensamstående person studerar och tar examen men hittar inget arbete, individen har sin sista inkomst som motsvarar 15000:- boende som kostar 6500:- och kostnader utöver försörjningen som motsvarar 3000:-, hur ska denne person planera sin ekonomi och göra det den kan?

Vi är en ideell grupp inom fristad som har vårt största fokus på att skapa fria gränser åt papperslösa i Sverige. Men vi arbetar med bland annat med personer som har medborgarskap, sökt asyl eller fått uppehållstillstånd med att söka arbete, studier, vägledning och stimulans i livet. De flesta personer som behöver hjälp med att söka arbete lever på försörjningsstöd och som ni redan vet så är det många som då och då brukar få avslag för att nåt fattas, biståndet inte skäligt eller kanske att de inte gjort det de kunnat för att stå till arbetsmarknadsförfogande. Därför vill vi även involvera oss med allt som man även ska uppfylla för att vara berättigad bistånd och slippa en massa överklagande för våra hjälpbehövande individer. Vi vill skapa riktlinjer bland vad som gäller för dessa personer som söker arbete eller annan arbetsmarknadsförfogande form samtidigt som dessa individer lever på försörjning. Därför hade vi varit tacksamma om ni kunde ge oss lite kunskaper om hur socialtjänsten gör sina bedömningar så att vi kan hjälpa dessa personer från att hamna i glapp samtidigt som de är på väg mot sin egen försörjning.

M e d vänlig hälsning Fristad . . .

4,1
2018-06-24 01:43

Hej!

Vi förstår det som att ni arbetar ideellt med att stödja människor som får sin försörjning från socialtjänsten. Vi tycker det är bra att det finns frivilliga organisationer som arbetar för att stödja och hjälpa medmänniskor.

Ni undrar över vad begreppet skälig levnadsnivå innefattar. Begreppet återfinns i 4 kap 1 § Socialtjänstlagen, där det står att den enskilde genom biståndet ska tillförsäkras en skälig levnadsnivå. Skälig levnadsnivå kan sägas vara den grund som hela det svenska biståndssystemet utgår från. Begreppet definieras inte i lagtext, varför det är svårt att mäta, jämföra och värdera hur det tolkas. Skälig levnadsnivå innebär inte bara en nivåbestämning utan även vilken form av bistånd som kan komma i fråga och i grund och botten handlar det om medborgarnas rätt att få sitt behov av bistånd tillgodosett. Vilken standard biståndet bör garantera kan inte bestämmas en gång för alla, eftersom den allmänna standarden i samhället förändras över tid. Bedömningarna måste anpassas till vad människor i allmänhet kan kosta på sig. Allmänna standardförbättringar för stora grupper inom befolkningen måste naturligtvis även komma de ekonomiskt hjälpbehövande till del. Skälig levnadsnivå utgår därför från vad en låginkomsttagare på orten har råd med. Socialstyrelsen har fastställt att alla bedömningar ska byggas på individens behov av hjälp. Det går att läsa mer på https://www.socialstyrelsen.se/publikationer2012/2012-1-24.

Vad som krävs för att man ska anses stå till arbetsmarknadens förfogande kan skilja sig åt från ärende till ärende. Oftast innebär det dock att man ska vara inskriven på Arbetsförmedlingen, aktivt söka jobb samt redovisa detta. Det kan också innebära att man ska delta i arbetsmarknadspolitiska program och utbildningar. Vilka typer av arbeten man ska söka kan vi inte svara på, men vi tror att man måste söka brett, det vill säga utanför sitt område.

Ni skriver att ni efterfrågar information för att kunna göra upp riktlinjer. Då det alltid görs en individuell bedömning kan vi inte svara på er fråga om vilka krav som ställs på den enskilde för att den ska anses ha gjort vad den kan för att bidra till sin försörjning. Utifrån att socialtjänsten gör individuella bedömningar tror vi att det kan bli svårt för er att göra upp generella riktlinjer som gäller för dem som söker hjälp via socialtjänsten.

Vi hoppas ni har fått svar på era frågor!

Vänligen

Soctanterna