akutbistånd

Hej!

Jag hört att man kan få akut-bistånd trots att man inte uppfyller kraven för det grundliga biståndet.
Jag är medveten är att akutbistånd är mindre summa än det grundliga samt att det är avsedd för akuta ersättningar som exempelvis mat.

Jag undrar dock var och när ni bedömer att en situation är akut. Asså hur långt måste det gå enligt era generella regler innan ni kan rycka ut med akutbistånd?

Tack!

Akutheter
2018-06-05 00:47

Hej!

Vi förstår det som om att du syftar på bistånd som ges när det uppstått en akut situation.

Den typen av bistånd ges efter en nödprövning och utgörs främst av ekonomiskt bistånd, till exempel reserekvisitioner eller matrekvisitioner, och/eller bistånd i form av boende, till exempel på härbärge eller enklare vandrarhem.

Bistånd som ges i akuta situationer är av mycket begränsad karaktär.
Varje ansökan bedöms utifrån den enskildes förutsättningar och situation. Bedömningen om att avslå eller bevilja en ansökan om stöd grundar sig på flera olika faktorer. Bland annat bedöms hur den enskilde planerat sin situation och om det finns andra sätt för den enskilde att tillgodose sina behov utan insatser genom socialtjänsten.

Även vid nödprövningar om akut behov av stöd bedöms den enskildes förutsättningar och situation. Därför kan vi inte säga ’hur långt det måste gå’ innan socialtjänsten beviljar bistånd i det akuta läget. Det vi kan säga är att det generellt sett vidtas åtgärder om det är barn inblandat.

I princip är det i det akuta läget samma krav på planering och att uttömma alla andra möjligheter som vid en icke-akut situation, men skillnaden är bedömningen kring de omedelbara konsekvenserna.

Vänligen
Soctanterna