Anmälan Om Ett Barn Som Har Det Svårt

Vad kan jag som utomstående göra när ett barn har det svårt, blir mobbad i skolan, har gått från att vara bäst i klassen till att knappt klara godkänd, går i fjärde klass.
Knappt någon kontakt med pappan, som har ny familj o bryr sig inte, hon känner o säger att pappa vill inte ha mig.
Dessutom mamman som går ut på kvällarna ibland på helgen o lämnar henne ensam, ibland även att vara barnvakt till ett småsyskon som är tre o ett halvt. Hon mår jättedåligt, men vill samtidigt inte lämna ut sin mamma.

skall jag anmäla till sociala myndigheter?kan det bli värre då

Lillan

Kommentarer

Hej!

Ursäkta att vårt svar har dröjt. Det låter som en jobbig situation du beskriver. Det är svårt att stå vid sidan om och se ett barn som inte har det bra. Det är skönt att höra att det finns människor som du som engagerar sig och vill hjälpa till.

Du kan tipsa flickan om att hon kan kontakta kuratorn på skolan hon går på. Kuratorn kan erbjuda stödsamtal och hjälp med att hantera de eller dem som mobbar henne. Skolan är viktig och flickan verkar ju ha tyckt om skolan tidigare och varit duktig. Det är skolans ansvar att se till att barnen har en trygg miljö och att mobbing inte förkommer. Någon vuxen bör uppmärksamma läraren eller någon annan skolpersonal på att det förekommer mobbing.

En idé kan ju vara att prata med flickans pappa och berätta hur hans dotter mår och att hon faktiskt uttrycker att hon tror att pappan inte vill ha henne. Detta kan vara ett sätt att se om pappan är intresserad och kanske kan ta större ansvar och vara mer delaktig.

Gällande mamman kan det ju vara värt att tala med henne också. Det kan ju vara så att hon inte är medveten om sin dotters mående och svårigheter i skolan. Som vän eller släkting kan det vara svårt att ta upp känsliga ämnen för att man inte vill lägga sig i. Samtidigt så ser du hur dåligt flickan mår av den nuvarande situationen. Om du känner att du inte får respons eller ser någon förändring så finns ju möjligheten att göra en anmälan till socialtjänsten.

Det är viktigt att nämna att socialtjänstens uppgift är att förbättra situationen för både mamman och flickan samtidigt som dess uppgift är att skydda barn som på olika sätt far illa. Det du nämner om att flickan som går i fjärde klass är ensam på kvällarna med ett mindre syskon låter ju inte lämpligt. Det kanske är så att mamman behöver hjälp eller stöd i sin föräldraroll. Du kan tipsa mamman om att kontakta socialtjänsten i den stadsdel hon bor och undersöka vilket stöd som finns. De flesta stadsdelar har någon form av rådgivning för föräldrar. Du kan även titta på Malmö Stads hemsida för aktuella telefonnummer:

www.malmo.se

Hoppas du genom vårt svar fått lite mer information om hur du kan gå tillväga för att hjälpa flickan. Har du fler frågor är du välkommen att höra av dig.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter