Papperslös

Hej!

Jag har en vän som är papperslös. Han har skäl att vara i Sverige utifrån vad denne berättat för mig men den vill inte söka asyl då hen rädd få avslag och bli utskickad.
Jag tycker att den papperslöse är lite dum att inte gör det samtidigt som jag kan förstå att det känns bättre att vara papperslös än o vara en person som fått ett avslag.

Just nu har den vännen det väldigt knasigt då hen inte har någon jobb, ersättning, eller någon som helst sysselsättning alls. Jag ser på denne att den långa rastlösheten medfört en aggressiv sjukdom.

Jag vill fråga er om det verkligen är så att den papperslöse verkligen inte har rätt till något?

Har den rätt till någonting såsom:

Någon slags FN-ersättning
Någon slags praktik
Någon slags jobb
Någon slags studier
eller någonting?

Jag tycker att hen borde omfattas av den svenska allmänna försäkring då hen bott här i mer än sitt halva liv, det vill säga hen har mera anknytning till Sverige än någon annanstans och det för mig är tillräckligt skäl att få vara här i landet när det faktiskt är sant!

mvh //

papperslösaren
2018-05-19 02:11

Hej,

Tack för din fråga som vi ska försöka besvara så bra vi kan. Vi förstår att din vän befinner sig i en besvärlig situation. Du skriver att din vän inte vågar söka asyl pga rädsla att få ett avslag men som papperslös lever man utan för samhället och har inte rätt till arbete eller praktik. Du skriver inte om din vän har sökt asyl, men alla har rätt att få sin sak prövad. Ta kontakt med Migrationsverket för mer information om asyl och asylprocessen.

Din vän kan ansöka om nöd på socialtjänsten. Enligt socialtjänstlagen har socialtjänsten ansvar för alla som "vistas" i kommunen och för att ingen ska behöva "lida nöd" även om de inte är "hemmahörande" i kommunen. Därmed finns det utrymme i socialtjänstlagen att bistå papperslösa personer även om detta tolkas olika i olika kommuner och av olika handläggare. Vissa kommuner har fattat beslut om att papperslösa barn har rätt till fullt försörjningsstöd, vuxna till visst försörjningsstöd i akuta situationer och att exempelvis kvinnor som behöver skyddat boende har rätt till det.

Vad gäller sjukvård trädde ett regelverk i kraft i juli 2013 som rör papperslösas rätt till vård.

Om du är under 18 år och papperslös har du rätt till:
• Fullständig vård
• Regelbunden fullständig tandvård
• Läkemedel
Som vuxen papperslös ges rätt till subventionerad:
• Vård som inte kan vänta samt mödrahälsovård
• Preventivmedelsrådgivning och vård vid abort
• Hälsoundersökning
• Akut tandvård
• Läkemedel som som skrivs ut på recept i samband med sådan hälso- och sjukvård som nämns i första punkten
• Kostnadsfri vård enligt smittoskyddslagen

I sammanhanget bör nämnas att landsting redan innan beslutet trädde i kraft haft möjlighet att erbjuda vård upp till samma nivå som gäller för bosatta inom landstinget men nu är alltså papperslösas rätt till vård fastställd i lag.

Hoppas du har fått någon ledning i dina frågor.

Vänligen

Soctanterna