Papperslös rätt till utbildning

Hej.

Som jag fattat så har en papperslös från och med Juli 2013 rätt till akut vård.
Man har dock rätt till likvärdig sjukvård, grundskolgång, gymnasial skolgång underförutsättning att man är under 18 år.

Denna rättigheten gäller enbart papperslösa och definitionen av en papperslös är en papperslös individ som utan några giltiga tillstånd bor eller vistas i landet.
Den som inte omfattas av lagen om papperslösa är:
- svenskar
-personer med uppehållstillstånd
- personer som söker uppehållstillstånd
- personer som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd (men inte efter 4 år då man kan på nytt söka uppehållstillstånd.)

Har man kommit till Sverige utan någon tillstånd och inte är EU-medborgare är man att antas vara papperslös, är man en EU-medborgare och vistas i landet längre än 3 månader utan ansöka om någon tillstånd är man också att antas vara papperslös. En papperslös kan ha eller haft eller inte ha någon id-handling.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Mina frågor:

1. Hur ska en papperslös identifiera sig som papperslös vid till exempel besök till vårdcentralen, eller när hen vill söka utbildning som denne har laglig rätt till?

2. Trots den nya lagen som som trädde i kraft Juli 2013 visar det sig att många regelverk inom många olika sektorer inte uppdaterat eller eventuellt anpassat sig till denna lagen. Vad kan man som enskild individ göra för att låta personal och tjänsteman förstå att det finns lag för papperslösa och att den finns för dem.

3. Har papperlösa rätt till bistånd?

Tack för svar!

Lagtänkaren
2018-05-17 17:24

Hej!

Tack för dina frågor som vi ska försöka besvara på bästa sätt.

Papperslösa kan inte bevisa att de saknar tillstånd att vistas i landet. Detta är normalt inte heller något som en vårdgivare kan kontrollera. Den vårdsökande måste inte legitimera sig men bör av patientsäkerhetsskäl uppge namn och födelsedatum.

Alla barn mellan 6 och 18 år har nu laglig rätt till skolgång, även om papperslösa barn inte omfattas av skolplikten.

På skolverkets hemsida kan man läsa följande: En följd av att barnen inte har personnummer eller inte vill uppge sin adress kan vara att ansökningar till en skola inte kommer att vara fullständiga. Det innebär att kommuner och skolor kan behöva göra vissa avsteg från sedvanliga rutiner vid bedömning av sådana ansökningar.

Din andra fråga är svår att svara på. Förslagsvis tar man med sig den lag som finns, för att argumentera i sin sak. Man har alltid möjlighet att överklaga de flesta beslut till domstol.

Nödhjälp och försörjningsstöd för papperslösa.
Enligt socialtjänstlagen har socialtjänsten ansvar för alla som "vistas" i kommunen och för att ingen ska behöva "lida nöd" även om de inte är "hemmahörande" i kommunen. Därmed finns det utrymme i socialtjänstlagen att bistå papperslösa personer även om detta tolkas olika i olika kommuner och av olika handläggare. Vissa kommuner har fattat beslut om att papperslösa barn har rätt till fullt försörjningsstöd, vuxna till visst försörjningsstöd i akuta situationer och att exempelvis kvinnor som behöver skyddat boende har rätt till det.

Hoppas du har fått någon ledning i dina frågor.

Vänligen

Soctanterna