tillvägagångssätt?

Är det rätt hanterat av socialen att vid orosanmälningar angående våldsam förälder (ej vårdnadshavande), endast vidtala föräldern med ensam vårdnad och det aktuella barnet och utifrån det göra en bedömning som leder till att allt umgänge och kontakt med den andra föräldern stryps av vårdnadshavaren. Vore det inte önskvärt att den utpekade föräldern få säga sin mening i utredningen, och ev erbjudas hjälp/stöd/åtgärd för att upprätthålla barnets möjligheter till ett bra umgänge med sin förälder? Att det föreligger en konflikt mellan föräldrarna där vårdnadshavaren haft målsättningen att utesluta den andra föräldern ur barnets liv framkommer inte alls och att anmälningarna är ett led i konflikten. Den anmälda föräldern vill inte förlora kontakten med sitt barn, men har inte sett sig ha något val i den uppkomna situationen. Socialtjänsten bör väl ha som mål att barnet ska ha en relation med båda sina föräldrar även om bara en av dem är vårdnadshavare, givetvis förutsatt att det är förenligt med barnets bästa, men då bör väl båda föräldrarna tillfrågas om sin syn på det hela för att barnets bästa ska kunna utrönas?

Fundersam
2018-05-03 12:26

Hej!
När det gäller utredningar kring barn är det endast vårdnadshavare som vidtalas.

I en utredning kring barn ska hela barnets situation utredas. Där kan utredande socialtjänst prata med bland annat skola, barnomsorg, barnhälsovård och även umgängesförälder. Men det är fortfarande vårdnadshavaren som kontaktas och som blir den part som får del i utredningen. I en utredning som rör våld mot barn är det detta som utreds. Vårdnadskonflikten är inte det som står i fokus vid denna typ av utredningar.

Om du som förälder önskar stöd och förändring i vårdnadsfrågan kan du kontakta familjerätten i Malmö på telefon 040-345248 vardagar mellan 10-11.30 för att diskutera frågan om vårdnad med dem.

Hoppas du fått lite vägledning i hur du kan gå vidare.

Vänligen

Soctanterna