Trakasserier:

Skickat 2012-01-30

Jag har separerat från min man för c:a 1 år sedan. Vi har en son på 6 år tillsammans som han försöker vända mot mig genom att köpa honom, ta honom till olika ställen varje dag såsom McDonalds, Lekland mm. Pratar skit om mig framför honom. Jag har trättat en ny man sedan ett halvår tillbaka. Han har hotat mig att han inte får komma hit här, ibland åker jag till honom på kvällen då min 6-åring ska sova och då e han hemma med sin storebror som är 19 år, min f d säger till mig att så kan jag jag inte göra. I morse stod han o skrek framför sin son att jag var en jävla hora mm. Har han rätt att göra så här mot mig?

E

Kommentarer

Skickat 2012-01-30

Gör jag fel när jag c:a 2 kvällar i veckan går hemifrån ibland när min 6-årige son somnat och ibland lite tidigare och hans storebror är hemma med honom (hans storebror är 19 år och arbetar även på dagis). Min f d hotar mig att han ska ta mitt barn ifrån mig p g a detta.

Hej!

Vi har valt att ge ett gemensamt svar på dessa två frågor, eftersom de till stora delar är snarlika.

Egentid är viktigt, och att få till den är inte alltid så lätt. Du verkar ha hittat ett sätt som du tycker fungerar. Du är hemma med ditt barn, oftast tills han somnat, och ser sedan till att det finns någon annan som ser efter honom.

Som vårdnadshavare ska du se till att ditt barn får den omsorg och trygghet som det behöver. Om du bedömer att din äldre son har mognad och förmåga att tillfälligt ta ansvar för sin lillebror, så kan vi inte se att detta skulle vara fel.

Du har ansvar för din sons välbefinnande när han är hos dig och väljer hur det ska fungera då. När han är hos sin pappa så är det han som har ansvaret för den dagliga omvårdnaden. Om din sons pappa tycker att de ska äta ute, besöka något evenemang eller liknande, så har han rätt att göra det så länge det inte är något som skadar er son.

Det är aldrig okej att en förälder pratar på ett nedsättande sätt gentemot den andre föräldern med sitt barn i syfte att få barnet att vända sig emot den föräldern. Barnet älskar oftast båda sina föräldrar och mår inte bra av att höra negativa omdömen gentemot någon av dem. Om det ständigt uppstår konflikter och respektlösa uttalanden när ni som föräldrar träffas, kanske överlämnandet vid umgängestillfällena kan lösas på annat sätt. Detta kan kanske ske genom att er son hämtas och lämnas via förskolan istället, eller att någon bekant till er båda kan vara en mellanhand.

På sikt behöver du och din sons pappa hitta ett fungerande sätt att prata och göra överenskommelser om sådant som rör er son. Familjerättsbyrån i Malmö erbjuder samarbetssamtal för föräldrar som vill ha hjälp att diskutera frågor som rör vårdnad, umgänge och boende. Där kan ni också få hjälp att föra en konstruktiv diskussion om hur ni ser på er sons behov och hur de ska tillgodoses. Du når Familjerättsbyrån på telefon 040 – 34 52 38. De har telefontid 11.00-12.00 varje vardag. Du kan också gå in på nedanstående länk och läsa mer om Familjerättsbyrån:

http://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Familj-barn-och-un...

Vi hoppas att du har fått svar på dina frågor, annars är du välkommen att återkomma till oss.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter