Gemensamt möte

Hej! Jag är mamma till en liten flicka på snart 1 år. Bor i Malmö och flickan bor med mig. Hennes pappa har suttit i fängelse och har sociala problem av olika slag. Vi har i dagsläget gemensam vårdnad men pappan får inte träffa barnet själv utan det är övervakade besök som gäller.

Jag personligen har ingen kontakt med socialtjänsten mer än med familjerätten gällande umgänge. Dock har dagis nu lämnat in orosanmälan gällande min flicka för att pappan kommit förbi på dagis och varit hotfull så en utredning har öppnats. Har varit och träffat socialtjänsten och fått information om vad som kommer hända och så vidare.

Pappan till mitt barn har kontakt med socialtjänsten både gällande ekonomi, boende, missbruk och har olika handläggare. Jag blev kontaktad av en av hans handläggare och de ville att vi skulle träffas gemensamt för att gå igenom hur vi kan underlätta för pappan gällande kontakten med vårt barn. Jag tycker detta är helt galet och känner att jag inte vill bli inblandad i detta och det ligger inte i mitt ansvar att under lätta för honom att träffa sitt barn. Utan mitt ansvar ligger på att underlätta för vår dotter att träffa sin pappa (när han är nykter).

Min socialsekreterare gällande anmälan säger att jag inte behöver göra detta och att det är helt felaktigt. Hon har även försökt få till ett gemensamt möte med pappans socialsekreterare så vi kan föra ett samtal med hävd sekretess.

Jag och pappan till mitt barn bor i olika stadsdelar i Malmö och det känns som att samarbetet inte alltid funkar. Har jag nån rättighet som mamma att begära ett samtal där både jag och pappan samt våra socialsekreterare träffas och kan få klarhet? Ska tillägga att vi har kontakt med familjerätten gällande umgänge, men detta följs inte. Nästa steg blir rätten om inget händer.

Caroline
2018-04-06 13:34

Hej!

Vi förstår att det inte är helt enkelt att sammarbeta med en förälder som har missbruksproblem eller andra problem. Precis som du skriver har man som boendeförälder ett stort ansvar för att underlätta för sitt barn att ha umgänge med den andra föräldern. Utgångspunkten är att det är barnets som har rätt till sina föräldrar, inte tvärtom. I 6 kap 15 § Föräldrabalken tydliggör lagstiftaren vad som gäller angående umgänge och där framgår det att barnet ska ha rätt till umgänge med en förälder som det inte bor tillsammans med. Barnets föräldrar har ett gemensamt ansvar för att barnets behov av umgänge med en förälder som barnet inte bor tillssammans med så långt som möjligt tillgodoses.

Du skriver att pappan till ditt barn har övervakat umgänge och det leder oss till att tro att det finns särskilda omständigheter till varför det är så. Du skriver att du inte vill bli inblandad i pappans liv och ärenden hos socialtjänsten samt att du tar ditt ansvar och försöker underlätta för din dotter att ha umgänge med pappan när det fungerar.

Så som vi förstår det har det nu kommit in en orosanmälan avseende din dotter och du önskar att du och din dotters pappa samt all socialtjänstpersonal samverkar och har ett gemensamt möte. Vi tycker att det låter som en utmärkt idé, att ni alla möts och får samma information och kan komma till gemensamma lösningar. Vi tänker att du kan be din dotters socialsekreterare att ta kontakt med pappans socialsekreterare och bjuda in hen till mötet.

Vi hoppas du har fått svar på dina frågor och önskar dig lycka till!

Vänligen

Soctanterna