Äktenskap och vårdnad

Hej, är utsedd ombud för en man hemmahörande i Irak. Han kom hit den 12/2 i år för att återförenas med sin fru sedan 2014. Hans fru är född och uppvuxen i Sverige men har sitt ursprung i Irak. Familjen har bott tillsammans i länder i Mellanöstern men makan har aldrig trivts. Makarna bestämde sig då för att flytta till Sverige och mannen sökte därför uppehållstillstånd på anknytning.
De har ett barn som föddes i Sverige i juli 2017.
När mannen nu har varit i Sverige i drygt 1 1/2 månad vill frun ha skilsmässa och enskild vårdnad om barnet. Familjen har hamnat i en djup kris och behöver hjälp. Mannen vill absolut inte ge avkall på sin vårdnad för barnet. Makan uppger att hon har fått information av någon handläggare på socialtjänsten i Malmö matt mannen ska skriva över vårdnaden för sitt barn.
Mannen befinner sig nu hos en vän i en annan stad.
Min fråga är vilken hjälp ni kan bistå med?

Helén
2018-04-06 10:59

Hej!

Vi förstår det som att pappan i fråga befinner sig i en utsatt situation och behöver hjälp att finna ut vilka hans rättigheter som pappa är, samt vad som gäller kring vårdnad.

Generellt gäller att barn har rätt till umgänge med sina föräldrar. Det finns dock ingen absolut rätt för föräldrar att ha vårdnaden om eller ha umgänge med sina barn om det finns orsaker som talar emot detta. I 6 kap 2 a § Föräldrabalken framgår det att det alltid är barnets bästa som ska vara avgörande för alla beslut om vårdnad, boende och umgänge.

Frågor som rör ändring i vårdnaden prövas av domstol på talan av en av föräldrarna eller båda. Domstolen ska besluta om vårdnaden i enlighet med vad som är bäst för barnet. Vårdnaden kan alltså anförtros åt en förälder (ensam vårdnad) eller åt båda (gemensam vårdnad). Domstolen kan inte beslut om gemensam vårdnad om båda föräldrar motsätter sig detta.

Vi kan inte svara på varför mamman har fått rådet av socialtjänsten att pappan ska skriva över vårdnaden till henne. Pappan har alltid rätt att vända sig till socialtjänsten för att prata med dem. Om han skulle välja att skriva över vårdnaden till mamman är det viktigt att han sätter sig in i vad beslutet kan innebära gällande hans rätt till umgänge med barnet samt beslut som rör barnet.

Pappan i fråga kan också vända sig till Familjerättsbyrån i Malmö för att få mer information om vad det skulle innebära att skriva över vårdnaden till mamman. Familjerättsbyrån i Malmö nås på telefonnummer 040-34 52 48 måndag till fredag klockan 10:00-11:30 eller per epost familjerattsbyran@malmo.se.

Vi hoppas att ni har fått information som hjälper er vidare!

Vänligen

Soctanterna