Fråga

Hej,

Jag är 22 år och har aldrig haft ett jobb. Har studerat men fått hoppa av pga sjukdom och är just nu sjukskriven. När sjukskrivningen går ut vill jag prova söka jobb istället och se om jag kan få det att fungera. Undrar bara vad som behövs för att jag ska få bidrag ifall jag inte kan få jobb eller blir sjuk när jag börjar jobba?
Jag bor hemifrån och har hyra och mat att betala, är jag tvungen att flytta hem igen (något jag verkligen inte vill)? Känner inte till era regler och så.

Mvh

Aldrig jobbat
2018-04-03 13:51

Hej!

Vad tråkigt att höra att du har fått hoppa av dina studier på grund av sjukdom. Vi ska försöka svara på dina frågor om att söka arbete och erhålla försörjningsstöd.

Generellt gäller att alla har rätt att ansöka om och få sin rätt till försörjningsstöd prövad. Vid en ansökan om försörjningsstöd ska den enskilde redovisa sina inkomster och utgifter samt vad den har gjort den senaste månaden för att bidra till sin egen försörjning.

Hyra och mat ingår i det som brukar kallas för skälig levnadsnivå, det vill säga man kan erhålla försörjningsstöd för dessa kostnader. Vad som anses vara högsta godtagbara hyreskostnad kan variera från kommun till kommun. I Malmö finns riktlinjer för vad som kan anses vara högsta godtagbara hyreskostnad, dessa är dock bara riktlinjer och det görs alltid en individuell bedömning. Du kan läsa mer på:

https://malmo.se/Social---familjefragor/Nar-pengarna-inte-racker/Forsor…

Matkostnader ingår i det som kallas för riksnorm. I riksnormen ingår också kostnad för kläder och skor, fritid och lek, hygien, förbrukningsvaror, dagstidning, telefon och TV-avgift. Riksnormen 2018 för en ensamstående vuxen person är om 4000 kr per månad (inklusive gemensamma hushållskostnader). Du kan läsa mer på:

https://www.socialstyrelsen.se/ekonomisktbistand/riksnormen

Det görs alltid en individuell bedömning när rätten till försörjningsstöd prövas. Det innebär att du och socialtjänsten kommer överens om vad just du ska följa för planering för att vara berättigad till försörjningsstöd. Många människor står exempelvis till arbetsmarknadens förfogande genom att vara inskriven på Arbetsförmedlingen, deltagande i arbetsmarknadspolitiska program samt aktivt arbetssökande. Om man av någon anledning inte kan stå tillarbetsmarknadens förfogande, om man t ex är sjuk, så ska man ha giltigt sjukintyg från läkare. Det kan i vissa fall ställas krav på att man deltar i rehabiliterande insatser. Som vi skrev tidigare är det du och socialtjänsten som tillsammans gör upp en plan för dig mot självförsörjning.

Om man har ett arbete och blir sjukskriven kan man ha rätt till ersättning i form av sjukpenning från Försäkringskassan. Det innebär att man får 80 procent av den sjukpenningsgrundande inkomsten. Om man är ung och troligen inte kommer kunna arbeta heltid under minst ett år kan man också ha rätt till aktivitetsersättning från Försäkringskassan. Du kan läsa mer på:

https://www.forsakringskassan.se/myndigheter/kommuner/sjukforsakring/sj…

Vi hoppas att du har fått svar på dina frågor och önskar dig lycka till med jobbletandet!

Vänligen

Soctanterna