Umgängespappan nekar alkoholproblem

Vi är skilda sedan många år tillbaka. Vi har ett gemensamt barn som är 10 år. Vårt barn kom hem efter en umgängeshelg och var jättetrött. Då jag frågade hur sent hen hade somnat kvällen innan så svarade hen "kl 3 på natten" och vidare berättade vårt barn att hen följt med sin pappa ut kvällen innan och de suttit i en bar där min exman druckit en hel del och sedan dragit vidare vid tolvslaget till nästa bar vid lilla torg i Malmö men tack o lov hade polis/vakt stoppat honom och sagt att mindreåriga får inte komma in. Jag önskar polisen hade reagerat på vad gör en mindreårig tillsammans med en alkoholpåverkad vuxen person kl 24.00 på natten, men så var inte fallet. Vårt barn sa till sin pappa nästa dag på morgonen "du lovade sluta dricka" och fick till svar "jag inte druckit på länge". Enligt min mening - inte i vårt barns närvaro i alla fall. Enligt mig är min exman en alkoholist och jag bett honom sedan tidigare sluta dricka i barnets närvaro och det löftet höll han i 4 veckor. Märker vårt barn inte mår bra av denna händelse och han t om pratar högt om saken för sig själv. Både frågar och ger svar. Hen tycks rabbla upp dialogen hen haft med sin pappa. Jag vill inte göra en orosanmälan för jag tänker att han kanske flyr undan och vägrar träffa vårt barn. Råd? Vet inte vad eller hur jag ska göra. De ska i sommar åka på en semester resa utomlands och jag har en stor oro hur det kommer bli.

Åsa
2018-03-31 18:44

Hej!

Vi förstår av din fråga att du är orolig för hur ditt barn har det när din exman dricker under umgänget. Du beskriver också hur ditt barn blir påverkat och på olika sätt uttrycker att det inte mår bra av att pappas alkoholkonsumtion.
Oavsett om du och barnets pappa har enskild eller gemensam vårdnad så har du ett ansvar för hur ditt barn har det under umgänget med pappa. Om det är så att pappa är så pass berusad att det påverkar hans förmåga att se till barnets bästa eller vistas i sådana miljöer som anses olämpliga för ett barn så har du ett ansvar för att skydda barnet. Det kan vara genom att barnet kan kontakta dig på egen hand om det blir obehagligt, att du ser till att det endast blir umgänge när pappa är nykter eller att du tar hjälp genom att upprätta en orosanmälan till socialtjänsten.

Vi förstår av det du skriver att du tidigare har pratat med pappa om detta och att han försökt att vara nykter under umgänget, men att det endast fungerat under en kortare period. Om det är möjligt att ha ett nytt samtal med honom kring detta så är det bra. Var tydlig med din oro för barnet och att du upplever att han inte klarar att hålla sig nykter på egen hand. Du kan också vara tydlig med att du vill att umgänget ska fungera och att du ser att det är viktigt för ert barn, men att barnet mår dåligt när pappa dricker och att du kommer att göra en orosanmälan om det inte blir en förändring då du tror att det behövs hjälp utifrån för att det ska fungera.

Vi råder dig att ta din oro på allvar. Det är obehagligt för ett barn när en förälder tappar kontrollen och blir för berusad. Det går också bra att ringa anonymt till socialtjänsten och rådfråga dem om du har fler frågor.

Vänligen
Soctanterna