Gäller samma regler för partinsyn överallt?

Hej, jag har en fråga angående partinsyn i ett ärende där en orosanmälan har lett till en påbörjad utredning; Gäller samma regler för partinsyn och rättigheter för den som är part i ärendet att få ta del av allt material även i andra kommuner i landet? Dvs. är det en grundläggande regel som alla socialtjänster ska följa oavsett vilken kommun man bor i? Eller finns det utrymme för kommunen själv att bestämma hur de vill hantera och gå tillväga med utredningar?

Tack på förhand för svar!

Eva
2018-03-28 14:30

Hej!
Partsinsyn är en grundläggande rättighet vid myndighetsutövning mot enskild. Detta regleras i Förvaltningslagen (16 §). Partsinsyn är ingen regel som myndighetsutövande verksamheter kan beakta i valfri utsträckning.
Förvaltningslagen är en svensk lag som reglerar förvaltningsmyndigheternas verksamhet, däribland socialtjänsten. Lagens syfte är att människor som är föremål för myndighetsutövning ska behandlas rättvist och demokratiskt. Lagen garanterar enskilda individers rättssäkerhet i kontakten med myndigheterna.
Vid myndighetsutövning mot någon enskild har den som är part rätt att ta del av de uppgifter som tillförts ärendet av andra. Ärendet får inte avgöras utan att parten underrättats om uppgifterna och getts tillfälle att yttra sig över dessa.
Socialtjänsten arbetar utifrån flera lagar. Förutom Socialtjänstlagen och Förvaltningslagen är Offentlighets- och sekretesslagen viktig för myndighetsutövandet. I den lagstiftningen regleras myndighetens rätt att med hänvisning till sekretess vägra lämna ut uppgifter till part. En sådan vägran kan vara aktuell till exempel om socialtjänsten bedömer att det skulle innebära en fara för barnet om föräldern får kännedom om något barnet uttryckt. Det tillämpas till exempel initialt under utredningar som avser våld eller sexuella övergrepp mot barn.
Sekretess hindrar aldrig att parten tar del av beslut i ärendet.
Det ska observeras att huvudregeln är att sekretess inte hindrar en part att ta del av handlingarna i ett ärende. När en myndighet vägrar att lämna ut uppgifter till en part måste myndigheten på annat sätt upplysa parten om vad materialet innehåller i den mån det behövs för att hen ska kunna ta till vara sin rätt och det kan ske utan allvarlig skada för det intresse som sekretessen ska skydda.
Vi hoppas att du fått svar på din fråga.
Vänligen
Soctanterna