Utredning av orosanmälan

Min yngste son och hans sambo, har för andra gången blivit anmälda till soss av dagis. Som anser att de inte kan hand om sin son 2 1/2 år. Pojken är finlemmad och späd. Dagis anser att han är för liten för sin ålder, underförstått får han ingen mat hemma. Enligt BVC följer han sin viktkurva. Pojken har dessutom Toddlers diarre och dagis anser att han ofta har magsjuka. De kräver därför att föräldrarna ska hålla honom hemma. Min son har just fått ett arbete efter fem års arbetslöshet och pojkens mamman studerar.
Föräldrarna har nu blivit anvisade ett utredningshem i åtta veckor. Vilket är väldigt olyckligt just nu då mamman precis ska börja sin praktik, inom gångavstånd från hemmet. Min son är fullständigt panikslagen. Kommer soss att ta barnet ? Kan föräldrarna vägra att vara på utredningshemmet när de åtta veckorna har gått ? Jag är mycket orolig för mitt barnbarn. Hur ska föräldrarna förklara för honom, varför han inte får bo hemma ?

Farmor Elisabeth
2018-03-28 10:02

Hej!
Det låter som om att ditt barnbarn och hans familj har en jobbig situation.

Vi soctanter kan inte uttala oss om specifika ärenden, men vi kan försöka informera dig om sådant som gäller generellt.

Det verkar som om att socialtjänsten gjort bedömningen att pojkens situation behöver utredas mer grundligt på ett utredningshem. En sådan utredning syftar sannolikt till att kartlägga hans behov och om föräldrarna kan tillgodose dessa på egen hand. De kommer troligtvis utreda och bedöma föräldrarnas förmåga avseende grundläggande omsorg, känslomässig tillgänglighet, säkerhet, stimulans, vägledning och gränssättning. Vidare tittar de troligtvis också på bostadsförhållanden, arbete, sociala nätverk och annat som kan spela in för ett barns utveckling och mående.

Om föräldrarna inte kan tillgodose pojkens behov i tillräcklig utsträckning kommer socialtjänsten göra en bedömning om på vilket sätt pojkens behov bäst tillgodoses och fatta beslut om eventuella fortsatta insatser. Det kan röra sig om insatser riktade både till pojken och föräldrarna.

Om behovet av insatser anses mycket omfattande och man ser stora risker för barnet om behovet inte tillgodoses kan socialtjänsten vidta åtgärder mot föräldrarnas vilja. Men målsättningen är alltid att det ska finnas ett fungerande samarbete och gemensamma mål för föräldrar och socialtjänst.
När man samtalar med barn om sådant som är svårt är det viktigt att man tänker på att anpassa det man säger till barnets ålder och mognad. Man ska vara så tydlig som möjligt och undvika att ljuga. Däremot ska man välja orden så att barnet förstår men inte får mer information än vad det känslomässigt är mogen nog att hantera. Det är också viktigt att man som vuxen tydligt tar på sig ansvaret för det som är jobbigt så att barnet aldrig känner sig skyldigt eller klandrar sig själv.

Vi kan inte säga vad pojkens föräldrar ska säga till honom. Men förslagsvis kan de prata med honom om att de kommer bo på ett annat ställe tillsammans. De kan förklara att där kommer bo andra personer som han inte känner men att det inte är någon fara. De kan säga att de gör det för att de själva vill bli säkra på att pojken har det bra och kommer få det bra i framtiden. Det är viktigt att de ger pojken tillfälle att ställa frågor om han vill, men också att inte påtvinga honom information han inte kan hantera.

Föräldrarna kan ta hjälp av sin handläggare kring hur de ska prata med pojken om situationen. De kan även prata om vad de kan ta med sig till utredningshemmet, det är bra att ta med sig sådant som pojken tycker om. Till exempel en specifik filt eller ett gosedjur.

Föräldrarna kan också prata med sin handläggare gällande deras sysselsättning. Handläggaren kan svara på frågor om frånvaro, intyg och eventuell förlorad inkomst under placeringstiden.

Det är viktigt att föräldrarna vet om att de under hela processen har rätt att få information om allt som rör dem, såväl planering som bedömningar och beslut.
Vi hoppas ditt barnbarn får det bra på utredningshemmet och att familjen får den hjälp och det stöd de behöver.

Vänligen
Soctanterna