Anhörighetsplacering

Hej

Jag undrar vad som krävs för att ett barn ska placeras tillfälligt hos anhörig/släkt? Barnet är idag placerat genom LVU i jourhem och barnet är 11 månader och plaserat utan någon av sina anknytningspersoner. Är det någon skillnad ifall barnet skulle vara placerat genom SoL och att det då går att placera hos anhörig/släkt eller gör det ingen skillnad? Om man läser i SoL 6 kap 5 § så står det att man skall i första hand överväga om barnet kan tas emot av någon anhörig eller annan närstående. Behöver socialtjänsten utreda de anhörig/närstående för att göra en tillfällig placering hos dem? I så fall hur övergripande måste en sådan utredning vara? Jag är väldigt upprörd över att socialtjänsten som jag varit i kontakt med svarar med att de har dåliga erfarenheter av att placera hos närstående och att de anger det som svar till varför man inte ser till att följa det som står i 6kap 5§ SoL. Vad kan jag göra??? Är det så att socialtjänsten är rädd för att vara ansvariga ifall något händer??? Är det då skillnad ifall barnet är placerat genom SoL? Vad säger lagen ifall en nära anhörig vill vara i jourhemmet tillsammans med barnet, för att trygga henne?

Sofie
2012-06-13 14:20

Hej!

Det låter som att ni genomgår en jobbig situation. Soctanterna har svårt att uttala sig om specifika ärenden, men vi kan ge en generell bild av förfaranadet.

Om socialtjänsten har gjort bedömningen att vårda ett barn enligt LVU betyder det att det att man bedömt att det föreligger fara för barnets utveckling/liv och att vårdnadshavare inte klarat av att ta hand om sitt barn på ett sätt som vår socialtjänst föreskriver.

Det är stor skillnad på LVU-vård och vård enligt SoL, då den senare är på frivillig värld. Vad gäller lagrum LVU kontra SoL när man anhörighetsplacerar ett barn, är det i teorin ingen skillnad i tillvägagångssättet. Ibland kan det dock finnas anledningar till att det inte görs en anhörighetsplacering om det t ex finns risk att vårdnadshavare skulle ha lättare tillgång till barnet då det är en släkting det är placerat hos och därigenom utgöra en risk för att barnet far illa.

Ibland kan det vara så att socialtjänsten först placerar barnet i ett jourhem i det akuta läget men att det sedan övergår i en anhörighetsplacering eller att barnet kommer tillbaka till sina vårdnadshavare.
När ett barn placeras hos andra personer än sina vårdnadshavare måste socialtjänsten utreda det hemmet, även om det är närstående personer till familjen. En sådan utredning skall vara grundlig och omfattande för säkra så att barnet kommer till en familj som kan ge barnet den trygghet och de behov barnet kräver.

Att ett barn är omhändertaget enligt LVU innebär att socialtjänsten tillfälligt tar över ansvaret om vårdnaden av barnet. En förälders åsikter och önskemål om barnets vård är dock viktigt att ta hänsyn till. Så om föräldern anser att ens barn skulle få bättre vård hos en anhörig så tycker vi att föräldern skall diskutera detta med handläggare. Så får socialtjänsten sedan göra en bedömning ifall det är lämpligt eller inte. Men som du säger så skall anhörighetsplacering först och främst användas om det nu anses lämpligt för barnet och att de anhöriga är godkända efter utredning av socialtjänsten.

En anhörig kan inte vara placerad i ett jourhem som bara tar emot barn. I vissa fall finns det hem där vårdnadshavare och barn kan placeras tillsammans. Jourhem är utredda och godkända av socialtjänsten och till för att ge barn de tar hand om trygghet.

Hoppas det löser sig på bästa sätt framöver.

Vänligen

Soctanterna