gemensam vård

Tills för nyligen var mitt barn på 9 hos mig 50/50 och det har funkat bra sedan vi separerade och blev skjölt for några år sen. Nu bor mitt barn 90% hos mig och det har jag det också bra med. Hans mamma kan troligen inte förenas med at jag är i en ny relation och tok beslutet om att barnet skulle stanna hos mig kanske for att hon trodde på at relationen ska gå sönder. Hon säger nu at hon har rätt till at stanna i mitt hem med barnet så mycket hon vil, vilket jag är osäker på är korrekt. Jag tror at hon kan vare tillsammans med barnet i sin bostad (som är bra storlek och nära), eller andra platser som hon själv tar beslut om, men inte at hon får komma och stanna i min bostad så ofta och så länge hon vill. tex var hon på "besök" ca 3 timmer under en kväll och åkta ganska sent, ville inte gå då hon hade "rätt till att stanna så länge hon vill".

pappa
2018-02-15 09:06

Hej!

Det låter som om att du och din före detta fru tidigare haft ett fungerande samarbete kring ert gemensamma barn men att det nu försämrats. Vid skilsmässa och separation där parterna har gemensamma barn är det viktigt att besluta om boende- och umgängesfrågor. Varje sådant beslut ska vara grundat på barnets bästa. Ett fungerande samarbete och överenskommelser som båda efterlever är ett bra sätt att tillgodose barnets bästa.

När ett barn lever med separerade föräldrar och har växelvis boende eller umgänge så är det viktigt att barnet får tydlig information om när det ska träffa sin andra förälder, var de ska träffas och hur det umgänget ska se ut. Det är viktigt oavsett hur fördelningen ser ut. Ett barn ska vara tryggt där det bor och där det har umgänge med sina föräldrar.

Ditt barn är 9 år och har tidigare bott växelvist hos er båda föräldrar. Då kan man anta att barnet kan känna trygghet i båda era hem. Om ditt barn ändå på något sätt är otryggt hemma hos sin mamma kan ni tillsammans vistas med barnet där och göra saker barnet tycker om så att båda era hem blir trygga miljöer för barnet. Även andra platser som barnet tycker om kan vara bra att umgås på om man bara har 10% av tiden med barnet. Såsom exempelvis hemma hos mor- och farföräldrar. Återigen är det barnets behov som ska styra vad du och ditt barns mamma gör.

Dock är det så att din f.d. fru inte kan kräva att hennes umgänge med ert barn ska vara i ditt hem. Rätten att vara fredad i sin bostad är en djupt grundad princip och om den överträds är det ett Hemfridsbrott.

Hemfridsbrott anses begånget ifall någon olovligen intränger eller kvarstanna där annan har sin bostad. En person kan initialt ha varit i bostaden lovligt, men kvarstannat olovligen efter att den boende uppmanat personen att gå därifrån. Hemfridsbrott regleras i Brottsbalken, BrB 4 kap 6§.

Vi hoppas att du och ditt barns mamma kan hitta en bra lösning på er situation.

Vänligen

Soctanterna