Försörjningsansvar

Har inte föräldrar förörjningsplikt till ungdomen slutat gymnasiet?
Min dotters kompis är 19 och går i 1an på gymnasiet. Hon bor med sin far. Hennes helsyster bor med deras mor. Kompisen har sina 1050 och på dem ska hon köpa busskort, (bor några km för nära skolan för att få det), köpa kläder och allt annat, gå ut med vänner och köpa mat även hemma för det låter som far med ny sambo lagar och äter mat till sig själva oftast.
Finns det något hon kan visa sin far för att underlätta för henne? Eller någon annan idé?
Han är etablerad egen företagare så det handlar inte om att HAN har det knapert.

Kan-inte-låta-bli
2018-02-14 10:03

Hej!

Ekonomiska frågor kan vara svåra och känsliga, så det är väldigt fint av dig att försöka hjälpa din dotters kompis.

Föräldrar är försörjningsskyldiga för sina barn till deras 18-årsdag. Försörjningsplikten kvarstår dock upp till den unges 21-årsdag om den unge studerar på gymnasienivå eller motsvarande. Detta kallas underhållsskyldighet och du kan hitta lagstöd för föräldrars underhållsskyldighet i Föräldrabalken 7 kap1§. Försörjningsskyldigheten gäller båda föräldrarna även om den unge inte bor med dem.

Den unga kvinnan som din fråga avser ska således inte själv bekosta sin livsföring så länge hon studerar på gymnasienivå eller motsvarande grundutbildning. Studiestödet hon får kan betraktas som ett förlängt barnbidrag, det syftar till att bidra till omkostnader direkt kopplade till henne. Studiebidraget på 1050kr räcker inte för att täcka både matkostnader och hennes övriga personliga omkostnader. Den unga kvinnan har ytterligare 2 års studier på gymnasiet så vi hoppas hon får rätsida på sin ekonomiska situation.

Vi hoppas att du fått svar på din fråga.

Vänligen

Soctanterna