Ruttna ägg finns i varje proffession.

Som rubriken säger... mindre lyckade individer finns inom ALLA proffessioner. Socionomer inget undantag. Vad jag förstår så agerar ni inom socialtjänsten helt utan personligt ansvar. Det vill säga att de man jan kalla "rötägg" helt enkelt kan fortsätta bete sig illa och oproffessionellt utan konsekvenser. Om en anmälan till IVO skulle vinna gehör, kanske på grund av allt för upprepade och uppenbara brott mot lagar och regelverk så kan kommunen klandras i ovanliga fall... men den eller de socionomer som utfört handlingarna EJ klandras.

Orsaken till detta är att IVO ej för register över socionomer i Sverige på samma sätt som man gör med ex leg. Sjuksköterskor, leg läkare.

Min fråga till er är följande:

Vad är Ni andra socionomer, som har intresse av att behandla era klienter korrekt, ni som aldrig skulle kunna tänka er att skriva riggade utredningar, aldrig skulle drömma om att familjehemsplacera barn via Era egna privata HVB placeringsföretag (som ger pengar rakt ner i egen eller era vänners fickor) osv....
... skulle ni i väntan på legitimation som kan återkallas kunna tänka er att frivilligt ställa upp att medverka i ett offentligt yrkes register där förbrytelser mot god utredningssed samt lagbrott ger en prick eller varning?

Med andra ord.
Är ni socionomer redo att agera för att öka rättsäkerheten och höja kvaliteten inom kåren?

Tacksam för svar.

RåckstaFarzan
2018-02-12 09:02

Hej!

Tack för din fråga. Soctanter på nätet är en social rådgivning på internet där socionomer svarar på sociala frågor kring missbruk, ekonomi, boende, psykisk ohälsa och barnärenden med mera. Vi är en komplettering till den ordinarie socialtjänsten och målsättningen är att erbjuda råd och stöd och information om vart man kan vända sig för fortsatt hjälp. Våra personliga åsikter och synpunker hör inte hemma i detta forum.

Socionomer och andra anställda inom stat och kommun kan redan nu dömas för tjänstefel, grovt tjänstefel och brott mot tystnadsplikten. Detta regleras i Brottsbalken 20 kap 1§ och 3§. Påföljden för tjänstefel är böter eller fängelse i högst två år. Grovt tjänstefel kan ge upp till sex års fängelse. Så det finns redan nu konsekvenser om någon bryter mot lagar som omgärdar socialt arbete.

Om man anser att man blivit felaktigt behandlad av en myndighet eller en tjänsteman vid handläggningen av ett ärende kan man klaga hos JO. Mer information hittar du nedan:

https://www.jo.se/sv/JO-anmalan/

Frågor kring kvalitetssäkring och legitimation är frågor som bland annat hanteras av Socialstyrelsen och du kan se vidare kring hur de arbetar med dessa frågor på deras hemsida:

www.socialstyrelsen.se

Vänligen

Soctanterna