Orosanmälan från skolan

Hejsan. Vi som föräldrar har fått en orosanmälan riktad mot oss från min sons skola rörande att jag, pappan, skulle ha misshandlat hemma. Detta sägs ha framkommit efter att sonens lärare frågat om detta i samband med en skrivövning där sonen skulle beskriva en situation där han varit arg. Eller likande. Då hade han sagt att pappa slagit honom. Skolan anmälde kort därpå och två socialsekreterare kom utan vår vetskap till skolan för att tala med vår son om detta. De hände sedan av sig till oss, eller rättare sagt vår sons mamma för att de omedelbart ville tala med henne. Nu blev det inte så utan det blev jag, pappa, som gick istället och det var så jag fick vetskap om det skedda. Anledningen till att mamma inte gick är att hon var hemma och sjuk och dottern likaså. Dessutom trodde vi att det gällde en anmälan vi riktat mot skolan eller rättare sagt skolan upprättat angående att vår son har blivit slagen i skolan av en annan elev och att det varit mycket stökigt i skolan under hela läsåret. Bakgrunden är denna.

Vi har försökt att få skolan att göra något åt situationen under en längre tid tillsammans med andra drabbade föräldrar då det gällt ett speciellt barn som som varit stökigt och slagits, mobbat. Vi har försökt att förmå skolan att göra något åt situationen men det har de inte gjort. Det hela kulminerade i att sonen kom hem med blåmärken som vi dokumenterade och kontaktade skolan. De skulle då anmäla händelsen men tydligen har så inte skett. Vår son säger att skolan dock varit lugnare denna terminen men att det fortfarande är oroligt till och från. Eleven det handlade om är fortfarande i klassen utan särskilt pedagogiskt stöd. Detta har de bara haft vid behov men inget permanent. Vi känner oss naturligtvis missnöjda med skolans sätt att sköta ärendet och att de aldrig har informerat oss om vad som händer, vad de tänker eller annat. Det är hela tiden vi som fått fråga efter information. Andra elever har ansökt om skolbyte och så har även vi gjort då vi inte tycker att skolan kan förse vårt barn med den skolmiljön och pedagogiska stöd som han har rätt till. Vi är naturligtvis mycket besvikna över detta. Vi ser ju att vår son ofta kommer hem från skolan med oro i kroppen, har ett språk som vi inte känner igen med svordomar och en uppkäftig attityd. Bråkar mycket med sin syster. Det har då hänt att vi har behövt att skilja på dem rent handgripligen. Inget konstigt med det tycker jag då det inte gått att få sonen att sluta slå eller på annat sätt vara dum mot sin syster. Han lyssnar inte helt enkelt. Det är inte några roliga situationer direkt. Han har någon gång då uttryckt att jag, pappa, varit dum mot honom även om jag tydligt förklarat för honom varför det blir såhär. Nu kommer det till oss att jag misshandlar honom och socialtjänsten skall utreda om vår son befinner i en våldsam hemmiljö, om jag som pappa även misshandlar övriga familjen regelbundet. Både jag och min sambo känner oss mycket kränkta över detta naturligtvis. Inget sådant förekommer eller har förekommit. Tvärtom tycker vi även detta naturligtvis är vår eller min subjektiva redogörelse.

Frågan lyder då här om vi har rätt att vägra samarbeta runt socialtjänsten utredning? Vi vill inte utsätta vår dotter för en situation där hon blir tvingad att svara på frågor hon inte vill svara på utan att ha sin mamma närvarande. Har socialtjänsten rätt att kräva enskilda samtal med barn så små som 6 år? Hr de rätt att oannonserat komma till sonens skola och prata med honom utan att informera oss eller att skolan informerar oss om att de känner oro för något?

Detta kanske bi två frågor, 1 om skolan och dess ansvar att anmäla och vad vi kan göra om de fallerar att göra så eller sätta in andra åtgärder. De informerar heller inte oss om något. Istället anmäler de oss.

2, vi går naturligtvis på möte med socialtjänsten och förklarar situationen och svarar på deras frågor men vi vill inget mer göra. Vi känner oss mycket kränkta av situationen. Vad kan konsekvensen bi och vad kan socialtjänsten göra om vi säger att de inte får prata med med våra barn utan vår närvaro och att vi inte vill delta mer i utredningen.

Med vänlig hälsning, Oroliga pappan.

Oroliga pappan
2018-02-06 18:04

Hej!

Tack för dina frågor. Du berättar att du och dina barns mamma under en tid varit missnöjda med er sons skola och deras sätt att hantera de brister ni anser finns i skolan. Du beskriver också hur ni gång på gång påtalat oroligheterna i skolan utan att man därifrån agerat, att ni är missnöjda med skolmiljön samt att er son vid ett tillfälle hade fysiska skador i form av blåmärken när han kom hem från skolan. Detta rapporterades av er till skolan men ni uppfattar inte att någon anmälan då gjorts. Du berättar vidare att din sons beteende förändrats och att han även är våldsam mot sin syster och du ibland handgripligen har behövt skilja dem åt när han slagit henne.

Du berättar vidare att skolan gjort en anmälan om misstänkt barnmisshandel utifrån att din son har berättat att han blir slagen av dig. Alla som arbetar i en verksamhet som berör barn under 18 år är skyldiga enligt lag att anmäla till socialtjänsten om de misstänker att ett barn far illa. Detta kallas anmälningsplikt. I skolan gäller skyldigheten rektorer, förskolechefer, pedagoger, elevhälsan och övrig skolpersonal - oavsett om verksamheten är offentlig eller enskild. Det är inte skolpersonalens uppgift att utreda om misstankarna om att din son far illa i hemmet stämmer eller inte, utan deras skyldighet är att anmäla det till socialtjänsten som sedan utreder vad som hänt och om det kan behövas några insatser.

Generellt sätt när socialtjänsten får in en anmälan så träffar man i de flesta fall barnet och vårdnadshavarna för att göra en förhandsbedömning. Efter förhandsbedömningen beslutar socialnämnden ifall man ska inleda en utredning eller inte. När det, som i detta fall, inkommer en anmälan om misstänkt barnmisshandel av närstående så ska socialnämnden alltid inleda en utredning.

När socialnämnden inleder en utredning om ett barn är det för att man vill ta reda på om barnet behöver skydd eller stöd och i så fall vad som behövs. Utredningen får ta högst fyra månader. Under den tiden kan socialtjänsten behöva prata med barnet, vårdnadshavare och andra personer. Socialtjänsten ska så långt det är möjligt, samarbeta med barnet och vårdnadshavarna för att vara överens om det stöd som barnet ska få.

Huvudregeln är att du som är vårdnadshavare får veta vad som händer i en utredning om ditt barn. Men om ditt barn skulle fara illa av att informationen lämnas ut till dig så kan det vara så att du inte får veta.
När socialtjänsten gör barnavårdsutredningar kan de tala med barnet utan vårdnadshavarens samtycke och utan att vårdnadshavaren är närvarande, så svaret på din fråga om socialtjänsten har rätt att ha enskilt samtal med dina barn är ja, såvida utredning inletts.

Om det finns en påtaglig risk för att barnets hälsa eller utveckling skadas, antingen på grund av hur barnet har det hemma eller på grund av barnets eget beteende, och vårdnadshavarna inte går med på det stöd som socialtjänsten erbjuder kan socialtjänsten behöva ta beslut om stöd mot vårdnadshavarnas vilja. Ett sådant beslut enligt LVU (Lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga) kan innebära att barnet under en kortare eller längre tid bor i en annan familj, exempelvis i ett jourhem eller i ett familjehem.

Om socialtjänsten gör bedömningen att barnet, eller barnets vårdnadshavare behöver stöd så erbjuder man stöd. Stöd kan ske till ena eller andra föräldern och även enskilt till barnet i vissa fall.

När det gäller ert missnöje och er bristande tilltro till skolan så kan ni vända er till skolinspektionen. Mer information hittar du under länken nedan:

https://www.skolinspektionen.se/ll/Om-skolinspektionen/Anmal-om-du-tyck…

Vi kan förstå att det känns kränkande att ni först påtalat såväl brister till skolan som att er son kommit hem med blåmärken utan att få gehör för detta eller att en anmälan gjorts, och att det nu istället gjorts en anmälan till socialtjänsten om att du ska ha misshandlat din son. Vi tänker att det är viktigt att ni berättar för socialtjänsten om hur er sons mående förändrats, det ni sett och upplevt i skolan och även dokumentationen med er sons blåmärken och när i tiden ni anmälde detta till skolan. Socialtjänstens mål och uppgift är att alla barn ska ha det bra och växa upp under trygga förhållanden, ett mål som ni som föräldrar såklart också har gällande era barn.

Vi hoppas att du fått svar på dina frågor och att du och barnens mamma kan få till ett bra samarbete med socialtjänsten för er och era barns skull.

Vänligen
Soctanterna