Varför är det ersättningslöst vid LVU i hemmet?

"Om ett barn placeras utanför hemmet har det mottagande familjehemmet rätt till ekonomisk ersättning för själva arbetet samt omkostnadsersättning som ska täcka de merkostnader som det placerade barnet medför, såsom mat, kläder, fickpengar mm."

På vilket vis kan "ni" hävda korrekthet och rättvisa i detta. Varför anses det som att man har mer ekonomisk möjlighet att klara av detta barn som har speciella krav varvid ett LVU beslutats? Merkostnaderna är dom ej existerande i det egna hemmet? Allt arbete som krävs, är detta också något som bara krävs i en familjärt utomstående insats?
Isåfall föreslår jag en översyn på alla familjehem som uppenbarligen har sämre förmågor och möjligheter att klara av dessa barn med högre krav.

Detta är en högst seriös frågeställning som jag räknar med får ett advekat svar.

Mvh en SUPERHJÄLTINNA

Katten
2018-01-29 16:12

Hej!

Det är inte alltid lätt att förstå hur socialtjänsten fungerar, därför är det bra att du vänder dig hit med din fråga.

Som vårdnadshavare är man skyldig att försörja sitt barn till dess att barnet fyllt 18 år eller 21 år om barnet fortfarande läser på gymnasiet. Du ges med andra ord ingen ersättning för att ta hand om ditt eget barn utan förväntas arbeta eller på annat sätt försörja dig och din familj. Har man svårt att försörja sig själv och sitt barn har man rätt att söka försörjningsstöd, socialtjänsten utreder då din rätt till bistånd. Du kan även ha rätt till bostadsbidrag. Barnbidraget följer barnet och i samband med att barnet flyttas hem skall det överföras till dig.

Ett familjehem är en familj som utreds av socialtjänsten för att ta emot barn för placering. Detta medför kostnader för familjen som går utanför den försörjningsskyldighet de har jämtemot sig själv och sina biologiska barn, varför de får en viss ersättning.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga.

Vänligen

Soctanterna