Ställer sig sociallagen över andra lagar?

Hej!
Som förälder till barn som inte vill vara i skolan, så har jag upprepade gånger, uppmanats att tvinga barnet till skolan. Både av soc och av skolans personal.

Här har vi nu ett rättsfall (https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/slapade-dottern-till-s…).

Jag undrar nu hur "soctanter" ser på detta?
Om det nu är en kränkning av barnet att tvinga barnet till skolan enl ett lagrum, hur kan då soc och skolan anse att vi föräldrar ska tvinga barnen till skolan?
Det anses ju att det är ett föräldra-ansvar att se till att barnet kommer till skolan. Och vissa barn har till och med tagits bort från föräldrarna via LVU, bara för att föräldrarna inte fått barnet att komma till skolan.

Efter att ha läst ovanstående länk, så drar jag slutsatsen att om barnet vägrar och skola/ soc tvingar föräldrarna att tvinga barnet, så är det ändå ett brott som blivit begånget mot barnet av föräldern.

Min fråga är då om skolan och soc begår oxå begår ett brott?
När de uppmanar föräldrarna att utföra en handling som av en annan lag anses vara en kränkning?

En föräldern som uppmanats att tvinga barnet till skolan.
2018-01-27 18:07

Hej!

Det är svårt för oss att uttala oss om enskilda fall och om hur enskilda handläggaren har tänkt. Därför kan vi bara svara i mer generella termer.

Barn som bor i Sverige har skolplikt (7 kap 2 § Skollagen) och som du skriver så är det förälderns ansvar att se till så att barnet går till skolan (7 kap 20 § Skollagen).

För många föräldrar är det svårt att motivera sina barn att gå till skolan. Om barnet inte fullgör sin skolgång och det beror på att vårdnadshavaren inte gjort vad denne kan för att få barnet att gå till skolan kan kommunen förelägga vårdnadshavaren med vite (7 kap 23 § Skollagen). I ett sådant fall bör kommunen göra en utredning för att ta reda på varför barnet inte går till skolan. I vissa fall kan det behövas insatser för att barnet skall kunna fullgöra sin skolgång t.ex. genom särskilt stöd eller anpassning i undervisningen. Barnet och föräldrarna skall då få komma till tals och ge sin syn på situationen. Det är viktigt att föräldrar, socialtjänst och skola samverkar så att barnet får den skolgång hen har rätt till. En bristande skolgång ses av socialtjänsten som en riskfaktor varför socialtjänsten också uppmanar till att barn skall gå i skolan.

Att omhänderta ett barn är ett stort ingrepp och något socialtjänsten undviker i det längsta. För att socialtjänsten skall omhänderta ett barn med stöd av LVU krävs det oftast väldigt mycket. Att föräldrarna inte förmår barnet att gå till skolan brukar generellt inte bedömas som en tillräcklig grund i sig, utan det vägs in tillsammans med andra faktorer.

Vad gäller det fall du skriver om i din fråga så fungerade inte länken, gäller pappan som släpade sitt barn till skolan (https://www.svd.se/tvingade-dottern-till-skolan--far-boter)? I det fallet var det troligen snarare förfarandet, att släpa barnet till bilen och att bända upp barnets fingrar som föranledde anmälan, än det faktum att han ville få barnet att gå till skolan.

Vi hoppas att du har fått lite svar på din fråga.

Vänligen

Soctanterna