Föräldrarnas Försörjningsplikt?

Försörjningsplikt är föräldrars eller vårdnadshavares ansvar för sina barns försörjning och den regleras främst i Föräldrabalken 6 kap.

I Sverige så gäller försörjningsplikten till dess att barnet fyller arton år eller dessförinnan ingår äktenskap. Men om barnet studerar på gymnasienivå eller motsvarande så kvarstår försörjningsplikten upp till 21-årsdagen. Undantag är om barnet börjar studera igen först efter 19-årsdagen så återupptas inte försörjningsplikten.

Jag började studera på en folkhögskola för att plugga upp min gymnasiekompetens två månader innan min 19 års dag, och är idag 21 år gammal och avslutade den 1:e juni 2012. Så alltså har mina föräldrar varit försörjningsskyldiga under denna tid. Om ens föräldrar inte bryr sej och inte hjälper dig i svåra tider trots denna försörjningsplikt, vad händer då? De är ju skyldiga att hjälpa...

/Nyfiken

D
2012-07-19 00:06

Hej!

Precis som du skriver så är föräldrarna försörjningsskyldiga för den unge så länge hon eller han studerar på gymnasienivå, dock längst tills den unge fyllt 21 år.

Tyvärr finns det föräldrar som inte tar sitt föräldraansvar och som inte ställer upp för sina barn i den utsträckning som man skulle kunna önska. Ibland kan man behöva stöd i att få en bättre relation till den ena eller båda föräldrarna.

Det kan vara så att den unge själv behöver någon att prata med om situationen hemma, andra gånger kan det vara bra om den unge tillsammans med ena eller båda föräldrarna söker hjälp. I Malmö finns det en öppenvårdsmottagning som heter Plattform Malmö. Dit kan ungdomar mellan 12-21 år vända sig själva eller tillsammans med sina föräldrar för stöd. Man kan läsa mer om denna verksamhet nedan:

https://malmo.se/plattformmalmo

Det finns också möjlighet att få råd och stöd genom Plattform Malmös ungdomschatt som finns på hemsidan.

Om föräldrarna vägrar att försörja den unge så kan den unge vända sig till socialtjänsten i sin kommun för att få stöd och hjälp. Det kan då bli aktuellt med en så kallad relationsutredning. Denna utredning syftar till att klarlägga hur den unge har det hemma, varför hon eller han inte kan bo kvar och hur föräldrarnas ekonomi ser ut. I första hand försöker socialtjänsten arbeta för att ungdomar ska bo hemma hos sina föräldrar under sin gymnasietid men beslutet är alltid individuellt beroende på omständigheterna.

Sedan kan det självklart vara så att den unge har ett jobb vid sidan om studierna och att det kan vara rimligt att hon eller han bidrar till sin egen försörjning i viss mån.

Vi hoppas att vi besvarat din fråga.

Vänligen

Soctanterna

Hej! Blir inte klok på detta!
gymnasieninivå..... Har en precis ny fylld 19 åring som ska studera vidare på folkhögskolan. Är vi försörjningsskyldiga?? Hennes far betalde underhåll tom studenten. Sen var det stopp. Är han skyldig att betala nu oxå? Eller är det barajag eftersom hon bor hos mig? Tänker givetvis hjälpa henne men tycker att han kommit lindrigt undan lääänge nu....Hur räknas detta med folkhögskolan?// kämpande mamma

Hej!

Föräldrars försörjningsplikt gentemot barn kvarstår till dess att de antingen har uppnått myndig ålder, 18 år, eller om de därefter går i grundskola, gymnasium eller annan liknande grundutbildning, dock som längst tills de har fyllt 21 år.

Om din dotter ska studera på folkhögskola för att t.ex. läsa upp sina gymnasiebetyg så faller det inom ramen för försörjningsskyldigheten. Om hon ska gå en kurs t.ex. teater eller konst så är det inte grundutbildning och ni är då inte försörjningsskyldiga.

Om den ene förälder inte betalar underhåll kan din dotter ansöka hos försäkringskassan om förlängt underhållsstöd.

Vänligen.

Soctanterna.

Hejsan. Är 18år och studerar på gymnasiet i Malmö stad. Jag bor på ett boende för ungdomar/unga vuxna som på något sätt inte kan bo hemma. Är min mamma försörjningsskyldig till mig fast att jag inte bor hos henne utan bor på boende via socialen?
Mvh Sarah

Hej!

Grundregeln är att föräldrar är försörjningsskyldiga för sina barn tom att de fyller 21 år om barnet studerar på gymnasienivå eller motsvarande oavsett om barnet bor hemma eller ej.

Ibland har föräldrar en livssituation som gör att de av olika anledningar inte har förmåga att kunna fullgöra sin försörjningsskyldighet för sitt barn och socialtjänsten kan då besluta om att ge ekonomiskt bistånd till uppehälle och hyra för ungdomen.

Alla ärenden ska prövas individuellt och utifrån ett barnperspektiv. Vi förstår att du i dag bor på ett boende via socialtjänsten och då har socialtjänsten förmodligen gjort en utredning om din situation. Vi tycker att du ska prata med din socialsekreterare för att få svar på vad som gäller för dig, i den situation som du befinner dig i.

Vänligen.

Soctanterna.