Kan Pappan Tvinga Mig Kvar?

Hejsan!

Jag och mitt ex ska skilja oss, har lämnat in alla papper för ett par månader sen. Han har precis flyttat till en ny kommun 5 mil bort och sagt han vill ha våran dotter deltid varannan helg. Nu har jag mött en ny man i en annan kommun som jag gärna vill flytta till med min dotter framöver. Men nu påstår mitt ex att jag inte kan göra det utan att jag måste bo kvar på den ort vi förut bodde tillsammans på och att han vägrar låta mig flytta till min nya man och låta min dotter börja skolan där nästa höst, hon börjar förskolan då. Jag hävdar att då han redan lämnat vår tidigare ort för att komma närmre sin nya kärlek m.m kan han inte hindra mig lämna orten heller. Det blir inte längre än 12 mil mellan oss ändå mot 5 mil som det är nu när han lämnat orten. Vad gäller egentligen? det blir ju ingen som helst skillnad för honom förutom att det blir lite längre mellan oss men jag har sagt jag kan lämna och hämta dottern så slipper han det bekymret. Tacksam för svar från en förtvivlad.

Undrande

Kommentarer

Hej!

Principen vid gemensam vårdnad är att båda föräldrarna ska skriva på en flyttningsanmälan för barnet. Gör en av vårdnadshavarna inte detta, och föräldern ändå flytta med barnet gör Skatteverket/folkbokförningen en egen utredning om var barnet ska vara skrivit. Då går de efter var barnet har sin huvudsakliga dygnsvila. Det kan ta lite tid.

Vad det gäller förskolan är det oftast så att samma regel gäller där. För att ett barn ska få en plats måste båda vårdnadshavarna underteckna ansökan.

Vårt förslag är att kontaktar Familjerättsbyrån för samarbetssamtal och på den vägen försöker lösa saken. Familjerättsbyrån har telefontid varje vardag mellan 11.00 – 12.00 på telefonnummer 040 - 34 52 38.

Hoppas att ni hittar en gemensam lösning som funkar för alla inblandade.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter