Barn som far illa i skolan

Hej
Jag har precis läst en fråga här på er sida från en socialsekreterare och jag är lite undrande ang ert svar. Frågan gällde var en handläggare utifrån sin anmälningsskyldighet ska anmäla om hen misstänker eller vet att ett barn far illa i skolan utifrån skolans/pedagogernas behandling av eleven och/eller brister.
Ert svar löd som följer

"Hej!
Precis som du skriver finns en anmälningsskyldighet när man som yrkesverksam får information om att barn som far illa. För yrkesverksamma som arbetar i en myndighet vars verksamhet berör barn och unga så som socialtjänsten finns en skyldighet att genast anmäla till socialtjänsten om de i sin tur får kännedom eller misstänker att ett barn far illa, se 14 kap 1 § Socialtjänstlag. Även allmänheten har en viss form av anmälningsskyldighet. I 14 kap 1 c § Socialtjänstlag framgår det att var och en som får kännedom om eller misstänker att ett barn för illa bör anmäla detta till socialnämnden.

Socialtjänsten har att utreda hela barnets situation, inte bara hemförhållande. Därför vill vi råda dig till att ta kontakt med socialtjänsten i den kommun eller det område där barnet är folkbokfört och göra en barn i fara anmälan. Du kan givetvis också vända dig till skolan och påtala de brister du ser och fråga hur du eller de går vidare med den här informationen."

Jag förstår inte ert svar.
Ni menar alltså att socialsekreterare som tex under en utredning enligt 11 kap. 1§ inser att det inte är i hemmet det brister, utan pga skolans/pedagogernas behandling/agerande som barnet far illa, ska vända sig till sig själva och göra en "barn i fara anmälan"?

Om det ringer en förälder till Socialtjänsten och berättar att ett barn far illa i en skola så kan jag förstå att man upprättar ett anmälningsärende, men vad ska handläggarna göra när de får vetskap om detta/har ärendet på sitt bord förutom att ev utreda barnets övriga situation? De får ju inte utreda pedagogerna i skolan.
Men skyldigheten att anmäla och agera kvarstår ju oavsett var ett barn far illa.

Kan det vara så att handläggarna då är skyldiga att anmäla det till en annan myndighet som i detta fallet skolinspektionen? Och om pedagogerna även använt sig av våld mot barnet att handläggarna då också är skyldiga att anmäla det till polisen?

Det har tyvärr visat sig att flertal handläggare anser att de inte behöver/ska anmäla någonstans när ett barn far illa av skolans/pedagogers hantering av barnet .
Jag har tom personligen varit med om handläggare som vid utredning enligt 11 kap. 1 § inte funnit några brister i hemmet men under utredningens gång insett att det är skolans hantering av barnet som gör att barnet far illa - både psykiskt och fysiskt. Dessa har då vägrat anmäla vidare till Skolinspektionen eller ens till polisen i det fall där pedagoger bla brukat fysiskt våld (fasthållning) mot en elev som metod, med motivering att de inte agerar när det gäller skola. Och därefter så har ärendet avslutats utan åtgärd.
För mig strider detta helt mot SoL.

Så vi är många, både handläggare och föräldrar som behöver ett tydligt svar på denna fråga, för det verkar råda ett stor förvirring kring det här eller en inställning om att man inte får/ska anmäla vidare när barnet far illa i skolan."

Beyond Eternity
2018-01-17 16:56

Hej!

Precis som du skriver så ska inte socialtjänsten utreda skolpersonal, det är det skolan själv eller skolans tillsynsmyndighet som ska göra det. Framkommer det information om att ett barn far illa i skolan så ska socialtjänsten först och främst informera barnets vårdnadshavare och stärka dem i att skydda och stötta sitt barn. Socialtjänsten har ofta samtal med skolan under en utredning, för att få referenser, och i ett sådant samtal blir det ju naturligt att prata om hur barnet har det i skolan. Socialtjänsten kan göra ett klagomål/anmälan till annan myndighet om den upptäcker felaktigheter i hur myndigheten agerar, så om det framkommer att ett barn riskerar att fara illa i skolan så är det lämpligt för socialtjänsten att uppmärksamma rektorn genom klagomål/anmälan.

Huvudregeln är att socialtjänsten polisanmäler om det inkommer information om att ett barn utsätts för ett brott. Det är ingen lagstadgad skyldighet, utan lagstiftaren har gett socialtjänsten i uppdrag att göra en professionell, självständig helhetsbedömning av när en misstanke är befogad och om nämnden kan avstå eller avvakta med en polisanmälan. Som vid alla beslut och avgöranden som rör barn ska särskilt beaktas vad hänsynen till barnets bästa kräver.

Vi har försökt svara på dina frågor utifrån ett generellt perspektiv. Om du har ytterligare funderingar råder vi dig att vända dig till den socialtjänst som handlägger ärendet.

Vänligen

Soctanterna