Vad Kommer Hända Med Mig?

Hej, jag vill undrar över saker och jag vill inte säga vad jag heter eller var jag kommer ifrån men jag hoppas ni kan svara ändå. Jag är 12 år gammal och minna föräldrar är döda och ja har bott hos mormor hela mitt liv. Hon dog nästan en månad sen och jag har bott hos min bästis sen dess. Soc ska hitta nånstans där jag kan bo men jag vill inte bo hos släktingar jag inte ens känner å aldrig träffat! Min bästa kompis familj kan inte ta hand om mig mer men det finns en person jag jätte gärna skulle vilja bo hos som säger att hon vill ta hand om mig, det är min balett lärare. Jag känner henne bra för hon tränat mig jätte mycket i ett par år. Hon vet att mormor är trött och så och att vi inte har så mycket pengar så hon bruka jämnt skjutsa hem mig och hjälpa mig med tränings kläder, och om vi var hungriga efter träningen bjöd hon mig på burger king. Mormor tyckte också om henne sa hon för när hon blev sen att hämta mig från träningen väntade alltid hon med mig för att inte nått farligt skulle hända.

här är mina frågor; kan ni snälla svara på alla frågor? för när man frågar saker på ungdomar.se så hoppar dom över vissa frågor eller så glömmer dom eller tycket inte de spelar nån roll.

1. Kan min balett lärare bli vårdsnadshavare? fastän hon inte har nån man eller barn? Hon har mycket pengar och är typ tretti nånting. Och hon är den ända vuxna som jag känner och tycker om och litar på och sånt. Andra vuxna känns så himla konstiga och obekvämt och jag är rädd att ja ska bo hos nån jag inte tycker om som inte ens tycker om mig..

2.Kan hon bli min förmyndare också i så fall? En riktig förmyndare menar jag alltå, som föräldrar är och som min mormor var, så inte soc tanten måste hålla koll hela tiden och bestämma alla viktiga saker åt en. Jag vill inte bli adopterad för det känns inte bra, jag saknar fortfarande mormor så jag gråter när jag är ensam och det känns hemskt om nån skulle adoptera mig för då är det som att jag bytt ut mormor. Men jag skulle vilja ha en riktig förmyndare, precis som när man blir adopterad. Så man blir nästan som familj. En soc tant sa att man kan få särlskilt förordnad förmyndare, är det samma sorts förmyndare som mormor var? Jag fattar ingenting av det där, kan ni förklara alla olika sånna saker som vårdsnadshavare och sånt?

3. Om man inte vill ha sin soc tant för hon håller på som att jag är konstig och hon pratar svenska som finnar så man inte fattar nåt, kan man få en annan då? Om man klagar kan hon säga att man bara ljuger och sen göra så man inte får bo hos den man tycker om? Det var en annan tant förut som var snäll och inte fick mig att känna som om man är barnslig. Men sen var det nån annan helt plötsligt.

4.Varför byter man soc tant? Ska man verkligen ha två soc tanter, eller blev hon sjuk så hon inte kunde jobba med mig mer?

5. Vad bestämmer om man får byta soc tant eller inte?

6.Om min balettlärare inte får bli omhändertagare, kommer jag få en foster familj då? Jag vill inte flytta till annan stad! Inte bara för mina kompisar men också för baletten. Jag har aldrig bott nånannanstans.

Snälla kan ni svara? Jag är jätte rädd för vad som ska hända. Jag önskar allt var som förut, jag saknar mormor och det är ensamt å läskigt utan henne. Jag känner mig så himla stressad och lessen att jag inte ens kan andas ibland.

12 år

Kommentarer

Hej!

Vi förstår att du känner dig rädd och ensam. Rädd för vad som kommer att hända då du inte vet vart du ska bo och med vem. Självklart vill man bo där man känner sig hemma och trygg, där man har sina kompisar och som du, din balett.

När ett barn står utan vårdnadshavare, som i ditt fall när båda föräldrarna är döda, skall en särskild förordnad vårdnadshavare utses. Det är tingsrätten som beslutar i frågan, efter att en utredning har gjorts av socialtjänsten i den kommun där du bor. En särskild förordnad vårdnadshavare är också förmyndare.

I Malmö kommun går det till så att socialbyrån skickar en remiss till Familjerättsbyrån som gör utredningen angående särskild förordnad vårdnadshavre. Detta kan se olika ut i olika kommuner. Det är alltid bra med ett förslag på en lämplig person, som kan och vill ta på sig uppdraget. Den personen blir då kallade till en intervju på Familjerättsbyrån där han/eller hon också får information om vad uppdraget innebär. En kontroll görs av personen i socialregister, Polisens belastnings- och misstankergister samt i Kronofogdens register. Det är viktigt att det finns en förtroendefull kontakt mellan barnet och den särskilt förordnade vårdnadshavare. Det har ingen betydelse om den föreslagna personen inte har en man och/eller barn.

Barnet måste inte bo hos sin särskilt förordnade vårdnadshavare även om det är det vanligaste. Det är socialtjänsten som utreder om en person är lämplig som familjehem. Om du inte tycker om din socialsekreterare så kanske du kan be någon vuxen att hjälpa dig att ringa till hennes chef och be att få byta. Kanske kan du be en skolkurator eller skolsköterskan om hjälp. Du kan också be att de utreder din balettlärare som familjehem. Men det är viktigt att hon själv vill och det gäller såklart även om hon ska bli särskild förordnad vårdnadshavare.

Adoption är en helt annan sak och mycket mer omfattande. Ett barn som har fyllt 12 år måste själv samtycka till att bli adopterad.

Hoppas du fick svar på dina funderingar och att din situation löser sig till det bästa.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter