Oros anmälan till utredning

Hej Igen
Jag har fått svar angående tidigare fråga enligt nedan:
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Tack för din fråga som vi ska försöka bevara så bra vi kan.
Generellt är det så att när socialtjänsten får in en orosanmälan skickas det ut en kallelse med tid för möte på socialtjänsten. Föräldrarna har i de flesta fall rätt att få ut information om innehållet i orosanmälan men det finns situationer då socialtjänsten nekar att lämna ut informationen. Det kan till exempel handla om misstänkt våld mot barnet. Detta är för att trygga barnet och för att inte äventyra polisens förundersökning.

Om anmälan inte handlar om brott riktat mot barnet har föräldrar rätt att ta del av anmälan så som den upprättats av socialtjänsten eller om det kommit in en skriftlig anmälan eller om det kommit in handlingar från en anonym avsändare. Ibland erbjuds föräldrar som ringer och begär att få ta del av anmälan i sin helhet, en akuttid, så att man tillsammans kan gå igenom underlaget i anmälan.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Var hittas detta svar i socialtjänstlagen? vilken paragraf?

Sedan har vi en fråga till.
Kan socialtjänsten i en kommun hänvisa att en orosanmälan går direkt till att inleda en utredning innan ett första möte upprättas med hänvisning till att Socialtjänsten inte fått tag i föräldrarna per telefon, trots att socialtjänsten har en adress till dessa? Hänvisning sker till 11 kap. 1,2§§. Barnet det handlar om är återförenad med föräldrarna och det föreligger inga akuta åtgärder för den unge enligt socialtjänsten.
Likaså var det står i socialtjänstlagen och vilken paragraf?

Fundersam Mamma
2018-01-04 17:25

Hej!
Inledningsvis kan det vara viktigt att tänka på att syftet med anmälan är att det barn som anmälaren är orolig för, ska få stöd. En anmälan handlar heller inte om att lägga skulden för att barnet far illa på någon, utan att uppmärksamma socialtjänsten på barnets situation.

Som huvudregel har den som är part rätt till insyn i allt material i ett ärende. Det följer av bestämmelser i 16-17 §§ förvaltningslagen (1986:223) och kap. 3 § OSL. I barnavårdsutredningar är både barnet och vårdnadshavare parter. Det innebär att de har rätt att ta del av allt material som tillförts ärendet. Vilken information barnet får ta del av beror på barnets ålder och mognad.

Beträffande den fråga som tillkommit gäller följande; Hembesök på nämndens initiativ, kontakter med andra än den enskilde, får inte ske vid förhandsbedömning utan enbart inom en utredning. I praktiken är utredning inledd när sådana åtgärder vidtas.

Enligt 11 kap. § 1 SoL ska socialnämnden utan dröjsmål inleda utredning av vad som genom ansökan, anmälan eller på annat sätt har kommit till nämndens kännedom och som kan föranleda någon åtgärd av nämnden. En utredning ska inte pågå längre än nödvändigt och ska avslutas när det blivit klarlagt att en insats inte behövs eller om det står klart att parterna inte vill ta emot erbjudet bistånd och skäl för LVU (lagen om vård av unga) inte föreligger eller då beslut om tillräckliga åtgärder fattats.

Hoppas du fått svar på dina frågor!

Vänligen
Soctanterna