Socanmälningarna läggs ned

En släkting till mig har fått iaf vad jag vet 2 anmälningar på sig, en från sjukhus när hon ”råkade” stoppa i sig alla tabletter hon hade och en från hennes egna psykolog... Det bara läggs ner, hon är väldigt duktig på att snacka om hon vill men allt står inte rätt till hemma hos dom. Hon har en nyligen vuxen dotter och en dotter på 14, hon mamman är djupt deprimerad och pratar öppet om självmord inför sina barn, hon missbrukar tabletter som hon får utskrivet, oftast är hon så påtänd att hon inte klarar att hålla fast blick eller följa med i samtal. Hon låter sin 14 åring leva som hon vill, ute hel nätter, dricker, umgås med betydligt äldre osv. 14 åringen blev deprimerad som 12 åring efter att mamman varit deprimerad osv i ungefär 1,5 år. Vad kan man mer göra??? Soc bara lägger ned!

Släkting
2017-12-29 18:43

Hej!
Vi förstår att du är orolig för din släkting och hennes dotter utifrån det du beskriver.
När socialtjänsten får in en orosanmälan gällande ett barn så börjar de med att kalla till ett första möte, till en förhandsbedömning. Där pratar man med barnet eller ungdomen, vårdnadshavare och ibland med anmälaren. Det är det här samtalet som ligger till grund för om socialtjänsten ska öppna en utredning eller inte. En del i ett sådant samtal är att se om det redan finns tillräckligt stöd och resurser runt en familj samt om familjen själva vill ha stöd och hjälp. Men även om familjen inte är intresserade av stöd kan socialtjänsten påbörja en utredning om oron för barnet är stor.
Vi kan inte säga något om hur socialtjänsten har resonerat kring din släkting, men ibland är det så att det krävs att det kommer in uppgifter från olika håll för att det ska leda till en utredning. Som privatperson kan du också göra en orosanmälan, antingen anonymt eller som du står bakom. Det är bra att vara så konkret som möjligt och vara tydlig i sin beskrivning i vad det är som gör att du är orolig. Om det handlar om händelser, t.ex som när du beskriver att mamma varit påtänd, är det viktigt att beskriva hur det märktes att hon var påverkad, när det hände och om det hänt förr. Om barnen varit med kan du också beskriva om du har sett någon reaktion hos dem på mammas missbruk eller depression.
Det kan ju också vara så att de uppgifter som har inkommit om din släkting, lett till en utredning, men att du inte känner till det. En anmälare får inte någon återkoppling då stark sekretess råder.
Vårt tips till dig är att du också vid varje ny händelse, kontaktar socialtjänsten och ger dem information.
Vi hoppas att du har fått svar på din fråga.
Vänligen
Soctanterna