Har min kompis rätt att ha med sig en stödperson i möte med socialen?

Jag har en kompis som fått sin som LVU- placerad. Han pratar dålig svenska och jag är hans lärare. Hans soc-kontakt säger att jag inte kan följa med på ett möte då det är mycket sekretess. Jag tänker att vinintresse behöver gå in på det som är sekretessbelagt när jag är med. Jag vill mest vara ett stöd för honom då han är väldigt frustrerad över hela situationen och att han känner att han blir orättvist behandlad.

Jag vill också se till att han får det han har rätt till såsom handlingsplan för hur hans föräldraroll ska stärkas osv. Om hans socialkontakt nekar vem kan jag vända mig till? Jag läste något om en paragraf nio som ger en person rätt att ha med sig en kompis eller annan person som stöd. MVH sfi-läraren

Stödperson
2017-12-20 18:02

Hej!

Normalt sett är det inget som hindrar att man får ta med sig ett stöd till socialtjänsten. Man har även rätt att ta med sig ett juridiskt ombud. I vissa fall kan man ansöka på socialtjänsten om kostnad för ett juridiskt ombud.

Det kan emellertid finnas tillfällen då socialtjänsten behöver prata med någon ensam. Be att handläggaren förklarar varför din vän inte kan ta med dig som stöd och i så fall vilken lagparagraf hen stödjer sig på.

Det är viktigt att känna till att i kontakt med socialtjänst och andra myndigheter, har man rätt till information och förklaringar på ett språk man förstår. Därför har man rätt till tolk om man inte kan svenska så bra.

Kanske kan du hjälpa din vän att skriftligt formulera en del frågor innan mötet. Din vän kan också skriva ned att han vill ta del av den handlingsplan som upprättas i ärendet. Ett beslut enl. LVU ska övervägas var 6:e månad. Där ska bland annat framgå, vad som ska vara uppfyllt för att den placerade ska kunna återvända till sitt hem.
Det framgår inte om din väns son vårdas enl. LVU enl. § 2 (brister i hemförhållanden) eller § 3 (den unges beteende).
Handlingsplanerna brukar se olika ut utifrån vilken paragraf vården bedrivs.

Finns det fler frågor utifrån vårdens bedrivande och/eller socialtjänstens agerande kan man kontakta socialtjänstens tillsynsmyndighet:
IVO, tel: 010 7885000

Vänligen
Soctanterna