Orosanmälan från skolan och barnavårdsutredning

Hej !
Det har inkommit en orosanmälan till socialen från skolan gällande min dotter. Min dotter har gått hos skolkuratorn, vilket jag tycker är bra, men mamman motsatte sig. Det har hos kuratorn framkommit att det förekommit våld i hemmet hos mamman. Mamman och hennes sambo har bråkat, slagits osv.
Skolpersonalen har också reagerat på att min dotter fått "ticks".
Personalen märker också en stor skillnad när min dotter är hos mig.
Hon är lugnare och mer harmonisk. I orosanmälan tas det även upp om smutsiga kläder, hygien m.m.
Tidigare bodde dottern hos mig efter en första dom i tingsrätten, då mamman undanhållit dottern från mig i över 3 månader. Efter överklagande och en smutskastnings kampanj fick mamman boendet i hovrätten.
Nu, enligt mig, visar det sig ju att det kanske inte var så bra.
Vad kan jag göra ? Vad händer nu ?
Även om mamman och hennes sambo skulle säga att nu finns det inget våld, så vet man ju att det inte brukar upphöra. Tänker på misshandlade kvinnor som inte fått nåt skydd å sen blivit misshandlade igen och till och med dödade.
Om nu mamman inte vill göra någon polisanmälan och våldet fortsätter borde det ju vara "för barnets bästa" att min dotter bodde hos mig.
Vad ska jag göra ? Hur brukar socialen agera i sådana här fall ? Hur brukar en sådan här barnavårdsutredning sluta ? Vilka åtgärder

Orolig pappa
2017-12-19 06:44

Hej!

Det är inte möjligt att svara på frågor som gäller specifikt för din/er situation. Vi ska försöka redogöra för hur processen går till samt möjligheter att skaffa mer information.

Detta händer efter en anmälan till socialtjänsten:

Anmälningar om barn som misstänks fara illa tas emot av socialsekreterare i mottagningsgrupperna eller motsvarande funktioner på respektive socialkontor eller socialjourer.

En socialsekreterare kan kontakta anmälaren per telefon för kompletterande frågor. Socialsekreteraren tar ställning till vad nästa steg blir, beroende på innehållet i anmälan.

I regel sker en förhandsbedömning av ärendet. Under förhandsbedömningstiden, som får ta högst 14 dagar från inkommen anmälan, inhämtas mer information kring barnet eller den unges situation och kontakt tas med de personer/myndigheter som kan ha information om barnet/den unge.

Om det efter förhandsbedömningen fortfarande kvarstår misstanke att barnet/den unge far illa, inleds en utredning enligt Socialtjänstlagens 11 kap § 1 .

Om ärendet handlar om misstanke om att barnet eller den unge är utsatt för våld eller lever med våld i sin familj ska socialtjänsten inleda utredning direkt. När det handlar om brott mot barn – både att själv vara utsatt eller uppleva våld i familjen - görs en polisanmälan och parallellt med socialtjänstens utredning inleds en brottsutredning.

Barnet/den unge ska naturligtvis skyddas från våld. Var barnet ska befinna sig under utredningstiden samt därefter, bedöms av socialtjänsten initialt.

En annan eller parallell väg att gå, kan vara att ansöka om boende alternativt enskild vårdnad och därmed boende.

För mer information kan du kontakta familjerättsbyrån i Malmö, tel: 040 345238, vard. 10.00-11.30.

Vänligen

Soctanterna