Individuell bedömning

Hej!

Jag kommer dagligen i kontakt med människor som ofta har kontakt med socialtjänsten av olika skäl, främst ekonomiska.

Hur kommer det sig att det är sån skillnad på bedömningen beroende på vilken socialsekreterare har eller vilket stadsområde man tillhör?

Jag är ibland med på möten med socialtjänsten och tycker det är skrämmande hur personer med samma behov och utsatthet blir lyssnade på och bemötta beroende på vem de träffar. Samt att de personer som är mer framåt och vågar ställa krav och höjer rösten oftast får större summor när det gäller bidrag än de som är mer förtvivlade och tysta.

Det kan handla om flera tusen kronor skillnad när det gäller grundläggande saker som de vill köpa till deras barn till exempel.

I detta fallet handlar det om två ensamstående mammor som bor i samma trapp och den ena mamman fick både en ny tv och dator och den andra fick ingenting. De hade olika socialsekreterare.

Detta har hänt vid ett flertal tillfällen med olika klienter och känns inte rättssäkert.

Får det gå till såhär?

Båda familjerna i det senaste fallet har exakt samma förutsättningar och mammorna är med i samma form av åtgärdsplan med AF och socialtjänsten.

Beslutet har överklagats.

Medmänniska
2017-11-30 13:48

Hej!

Vilken enorm resurs och tillgång du måste vara för de personer som du är med och stöttar, och vilken möjlighet att ge socialtjänsten en reflektion av vad du ser och upplever vid dessa möten.

Precis som du säger kan möten och bemötande bli så olika just för att vi är olika och socialsekreterare är inte helt utan personlighet även om de ska vara professionella i sina möten med människor i olika situationer.

Det är mycket som kan påverka hur den professionella är och arbetar, både saker och upplevelser som den har med sig från tidigare, men också sådant som händer i livet just nu och så vidare.

Du beskriver att det kan vara skillnader på beviljade biståndet med flera tusen, och det på samma socialtjänst. Det kan ju finnas skäl eller bedömningsgrunder som inte alltid framkommer när personerna pratar med dig.
Generellt kan sägas att socialtjänstlagen är en ramlag och varje kommun och socialnämnd har att sätta upp riktlinjer för vad som är skäligt och vad som kan ses ingå i skälig levnadsnivå utöver den lagstadgade riksnormen. Riktlinjerna ska utgå ifrån vad som en låginkomsttagare på orten skulle kunna klara ekonomiskt.

Ansökan om försörjningsstöd och bistånd prövas individuellt. Den enskilde kan ansöka om det mesta, men det är inte alltid som det ansökta bedöms ingå i skälig levnadsnivå. Det är viktigt att man säger vad det är man ansöker om, och helst vilken summa man önskar få för att inköpa det man ansöker om. Vi tycker det är viktigt att du kontaktar chefen på den socialtjänst eller de socialtjänster som du upplevt så stora skillnader, inte för att klaga, utan för att reflektera över det du sett vid besöken och de skillnader som blivit trots att du upplever att klienterna haft ganska lika förutsättningar.

Godtycklighet är inget som eftersträvas inom socialtjänsten, varför det är viktigt att du lyfter det du ser uppåt.

Vänligen

Soctanterna