Kränkning i jourhem

Hejsan på er soctanter! Mina barnbarn är omhändertagna enligt LVU. Nu har tiden gått så att adresser till barnen mm inte längre är hemliga. Däremot så tycker jag att ett av jourhemmen där två av mina barnbarn fins bär sig väldigt konstigt åt, så konstigt att jag är väldigt bekymrad över hur barnbarnen mår.
Min dotter får inte prata med dem som hon vill utan avbryts ideligen av jourmamman med den ena efter den andra konstiga förklaringen.Nästan alla telefonsamtal till mamma(min dotter) är refuserade på det sätt att jourhemmet helt plötsligt utan förklaring avslutar samtal. Julen närmar sig och HELA familjen har pratat med soc handläggarna om att barnen kunde få besöka oss på julafton.
Besked om detta skulle komma, vid samtal med ett av barnen idag så planerades nästa möte med dem och pepparkaks bak nämndes, då bryter jourhems kommandoran samtalet igen och tycker att sånt som har med jul att göra ska ni inte prata om. Barnen kommer inte hem till jul i alla fall, det var hennes åsikt. På fråga om hon pratat med handläggarna så svarade hon nekande. Barnet vi pratade med då fyller 8 år om två månader, hennes två år yngre bror har inte fått prata med mamma över telefonen på flera veckor, han sover eller andra förklaring trots att vi hör honom i bakgrunden. Hur tror jourhemmet att 8 åringen tar detta ideliga tjafsande. Det vet morfar jag har träffat barnbarnet 1 gång och då viskade hon -morfar vi vill hem det är inte bra.Mera fick vi inte sagt till varandra eftersom att de som övervakade besöket kom fram till oss och trodde att jag försökte ta reda på dem geografiska adressen till dem med förmaning om att det får du inte göra. Jag har vetat adress och tfn nummer till mina barnbarn sedan dag1 på alla ställen de varit på.
Min fråga är hur gör VI jag känner i hela kroppen att de två inte mår bra samt att något är galet i jourhemmet?

Andy
2017-11-27 19:21

Hej!
Tack för din fråga. Vi förstår utifrån vad du skriver att du är bekymrad och orolig för dina barnbarn och att du känner att de inte mår bra i hemmet där de är placerade.

När barn omhändertas enligt LVU har socialtjänsten gjort en utredning som kommit fram till att det finns starka skäl att skilja barnet från ordinarie vårdnadshavare och att det inte går att lösa genom frivilliga åtgärder enligt socialtjänstlagen. Men tanken med ett tvångsomhändertagande är inte att det ska vara för alltid. Under tiden barnet är placerat ska socialtjänsten verka för att barnet så småningom ska kunna återvända hem. Därför är det till exempel viktigt att redan från början planera för hur kontakten mellan barnet och vårdnadshavarna ska kunna upprätthållas och hur den ska fungera.

Av din fråga framgår inte av vilka skäl barnens adress tidigare varit hemlig och vilka överenskommelser som varit gjorda om hur kontakten mellan barnen och deras familj ska ske. Vi förstår av din fråga att ni i familjen är missnöjda antingen med överenskommelsen i sig eller med hur den fungerat i praktiken. Du skriver också att du känner att något är galet i familjehemmet och att barnen inte har det bra där och du undrar vad du kan göra åt detta. Som morfar har du ingen juridisk rätt till information om dina barnbarn eller rätt att agera i deras sak. Den rätten har barnens vårdnadshavare. Om vi förstår det rätt så har du emellertid tillsammans med din dotter direkt kontakt med barnens socialtjänsthandläggare och därigenom möjlighet att berätta om era farhågor och problem i relation till familjehemmet.

Vårt råd till din dotter är att kontakta socialsekreteraren och i första hand försöka få till stånd en lösning som hon och ni kan vara nöjda med och som möjliggör en bra kontakt mellan barnen och er som är deras anhöriga.

Om din dotter trots detta tycker att hon inte får den hjälp hon ansöker om eller om hon inte känner sig nöjd med socialtjänstens hantering av ärendet har hon möjlighet att klaga hos den statliga tillsynsmyndigheten IVO (Inspektionen för vård och omsorg). De har en särskild upplysningstjänst för klagomål mot socialtjänsten på telefon 010-788 50 00 med telefontid måndag, onsdag, torsdag och fredag 9-12 och 13-15 samt tisdag 9-12.

Vi hoppas att detta ger dig lite av de svar du söker och framförallt att den infekterade relationen mellan familjehemmet och er som anhöriga till barnen kan klaras ut för barnens bästa.

Vänligen

Soctanterna