Rätt Underhåll

Hej!

Jag får idag 1000:- i månaden för vår dottersom är 18 och läser på gymnasiet (halva summan för mat ochförbrukningsartiklar). Dottern ska egentligen ha pengarna men i och med att honbor hos mig så får jag dom direkt.

Övrigautgifter som mediciner, linser, glasögon, kläder etc betalar han om ha vill ochkänner för det (godtyckligt). Pappan vill inte att vi delar på utgifterna genommitt förslag, att vi sätter in samma summa på ett gemensamt konto för dessaextra utgifter. Nu känner jag att det är jag som står för en större del avdessa utlägg. Hur ska jag lösa detta onödiga irritationsmoment?

Pappan har ett boende som gör att hon intekan/vill bo hos honom (liten tvåa). I och med att vi föräldrar harunderhållsplikt undrar jag om pappan inte ska betala mer till mig/henne. Jagbor större än jag behöver för att hon ska ha någonstans att bo. Jag betalaralltså boendet, el etc för henne. Är detta rätt när vi har underhållsplikt bådatvå? Hade vi hyrt en egen lägenhet till henne hade han ju fått betala hälften…Om jag/hon har rätt till bidrag, vad ska vara med i och hur gör jag beräkningenpå vad han ska betala mig.

Vem kan hjälpa mig?

Marie
2012-10-30 14:04

Hej!

Det är alltid tråkigt när föräldrar inte kan komma överens efter en skilsmässa. När det gäller underhållsbidrag och underhållstöd så är reglerna ganska många och lagtexten inte alltid så lätt att förstå. Här nedan har vi försökt att ge svar på hur reglerna fungerar.

Den förälder som barnet inte stadigvarande bor hos, efter en separation, ska betala underhållsbidrag. Detta gäller såväl då man har gemensam vårdnad som när man har ensam vårdnad.

När barnet bor ungefär lika mycket hos båda föräldrarna så räknas det som växelvis boende och ingen av föräldrarna är skyldig att betala underhållsbidrag.
Enligt föräldrabalken så är det föräldrarna som i första hand själva, utifrån barnets behov och föräldrarnas ekonomiska situation, som har ansvar att komma överens om underhållsbidragets storlek till barnet.

Det finns i dag ingen myndighet som har ansvar för att hjälpa föräldrar med denna överenskommelse. De föräldrar som inte kan komma överens är därför hänvisade till advokat. Underhållsbidrag kan fastställas i avtal eller av domstol om föräldrarna inte kommer överens. Det är viktigt att komma ihåg att det kan bli stora advokats och rättegångs kostnader.

Underhållsstöd kan lämnas för barn när den bidragsskyldige föräldern underlåter att betala underhåll eller betalar ett belopp som är lägre än nivån för underhållsstöd. Detta gäller när föräldrarna lever åtskilda även om föräldrarna har gemensam vårdnad. Fullt underhållsstöd är i dag 1 273 kronor per månad och barn.

Man får underhållstöd till och med den månad som barnet fyller 18 år. Om barnet sedan får förlängt underhållsstöd, betalas det ut direkt till honom eller henne. Då är det också barnet som lämnar in ansökan. För att ha rätt till förlängt underhållsstöd när det fyllt 18 år måste barnet gå heltid i skolan på grundskolenivå, gymnasienivå eller motsvarande.

Underhållstöd betalas ut av försäkringskassan. Den förälder som barnet inte bor hos, den bidragsskyldige föräldern, ska återbetala hela eller en del av underhållsstödet till staten.

För mer information om underhållsstöd, kan du kontakta försäkringskassan på tel. 0771-524524.

Vänligen

Soctanterna