Utredning?

Hej

Hur går en utredning till när det gäller att se om ett barn kan flytta hem? Vad tittar man på? Är det samma utredning som vid omhändertagande Lvu ? Vår familjebehandlare säger att socialtjänsten startar ej utredning själva om det inte är positivt intryck de fått? Givetvis önskar vi att vi får hem våra barn men vid utredning innan har det bara tagits fram negativa saker då vi fick Lvu och vid hemtagning. Efter en dom så sades det i pappren mer umgänge sen hemflyttning och då startades denna utredning man undrar varför nu pga dom och ej innan. Önskar så utförligt svar som möjligt och kanske lugnande svar då det är många tankar och haft dåligt bemötande från socialtjänsten i vår kommun.

Tack för att ni läste

Mamma
2017-11-05 18:40

Hej!

Tack för din fråga!

Ett barn som är omhändertaget av socialtjänsten kan vara placerad i ett av kommunens godkända jour- eller familjehem, HVB (hem för vård och boende) eller på SIS-institution. Under tiden placeringen pågår har barnet ett öppet ärende hos socialtjänsten. När ett barn är placerat utanför hemmet ska det finnas en vårdplan och i den ska det framgå vad som ska förändras i hemmet för att barnet åter ska få flytta hem, det kan vara att föräldern och/eller barnet ska ta emot hjälp och behandling eller att andra förändringar krävs för att en flytt hem ska vara möjlig.

När ett barn är omhändertaget enligt LVU ska socialnämnden minst en gång var sjätte månad överväga om vård enligt lagen fortfarande behövs och hur vården bör inriktas och utformas, detta framgår av 13 § LVU. Det innebär att socialtjänsten kontinuerligt, men minst var sjätte månad, utreder om omhändertagandet ska kvarstå eller om barnet kan flytta hem.

Vi vill råda dig som förälder att hålla kontakt med socialtjänsten i din kommun för att uppdatera dig i deras utredning av ditt barns behov och hur planeringen framöver ser ut för ditt barn.

Vi hoppas du har fått svar på din fråga!

Vänligen

Soctanterna