Hur Ska Jag Göra

Jag har 2 barn med en man som inte är i sitt fulla bruk. Han är missbrukare. Äter alla sorts piller han kommer åt å ibland är han ens inte kontaktbar när barnen vill prata med han. Vi har grmendam vårdnad. Nu ska han troligtvis få en lägenhet av soc för att kunna ha sina barn varannan vecka. Men hur i allsindar ska det gå till. Vågar ju inte släppa iväg dom som han är nu l jag som förälder har ju ett ansvar att se att dom har det bra å jag vågar intelämna dom där för han umgås ju också med helt fel kompisar. Den stora vill inte va med han för hon har förstått vad han gör men drn lilla på 4 år förstår ju inte så hur ska jsg kunna lämna han å veta att det går bra. Socialen säger ju bara att pappan har lika stor rätt att ha dom men jag som mamma måste ju känna mig säker å så mycket ansvar tar han ändå inte för han går aldrig på skolmöten. Så hur ska jag nu gå tillväga

Anna
2012-11-24 07:31

Hej!

Att gå skilda vägar när man har gemensamma barn är oftast ett svårt beslut, men oftast har man sina barns bästa för ögonen. Som förälder har man alltid ansvar för sina barn, att barnen är under trygga förhållanden och inte hamnar i situationer som inte är gynnsamma för dem.

Du beskriver barnens pappa som aktiv missbrukare av tabletter, tabletter som påverkar honom i så stor grad att han inte är kontaktbar när barnen vill prata med honom. Precis som du säger så känns det inte som att det är en miljö som är trygg och säker för dina barn.

Det är svårt att ge råd i sådana här situationer, då det alltid finns olika perspektiv på händelser och upplevelser. Det som ändå bör poängteras är att du som förälder och vårdnadshavare har ett ansvar för att dina barn har en trygg och säker miljö runt sig.

Vi råder dig att diskutera situationen och oron om att barnens pappa är i aktivt missbruk med handläggaren igen för att se om det finns anledning att göra en utredning om hur barnen har det vid umgänge med sin pappa, om deras behov av trygghet och omsorg blir tillgodosedda hos sin pappa. Det kan finnas anledning att du ansöker om en kontaktperson som är närvarande vid umgänge för att säkerställa att barnen har ett bra umgänge med sin pappa.

Du kan också ansöka om enskild vårdnad om du anser att ni som föräldrar inte kan komma överens och samverka kring barnens vårdnad och fostran. Barnen ska dock alltid ha rätt till umgänge med sina båda föräldrar, även om den ena föräldern har ensam vårdnad.

Familjerättsbyrån har möjlighet att ge samarbetssamtal med er som föräldrar, och där skulle du kunna prata om din oro för barnen om de lämnas med sin pappa om han är påverkad av tabletter. Ni kanske då kan komma överens om att han uppvisar att han inte tar några tabletter genom till exempel drogtester, för att du ska kunna vara lugn med att era barn vistas hos sin pappa. Att göra sin oro tydlig kan ibland hjälpa och kanske också avdramatisera situationen. Barnens pappa kanske också kan hitta sätt för göra det lättare för dig att veta att barnen har det bra hos honom och att du inte behöver vara orolig när de lämnas.

Vi hoppas att vi gett dig några råd för hur du kan göra för att dina barn ska få det bra och tryggt med båda sina föräldrar.

Vänligen

Soctanterna

Vart vänder jag mig då till, är det till familjerätten. Och han säger att det gör ingenting om han ska lämna drogtest för det visar inget på dom här tabletterna för dom är lagliga fortfarande här i sverige. Men jag som mamma kan bara inte lämna dom där när han tom skulle passa den minsta och när jag kom tillbaka låg han och sov och knappt kontaktbar, hur ska jag då veta hur det blir när jag lä'mnar barnen där och då reagerar han knappt när dom är där. Och vill inte den stora dit åker ju bara den lille och hur ska det då gå. Han klarar ju inte sig själv när pappa är i sånt skick han är. Jag kan bara inte lämna dom. Hur blir det om jag vägrar lämna dom. Man kan inte lämna dom till en missbrukare,så ser jag det

Hej!

När det gäller frågan om samarbetssamtal och att diskutera vårdnadsdelen så ska du vända dig till Familjerätten. Om du bor i Malmö når du dom på telefon 040-345238.

Du säger att barnens pappa redan har erbjudit sig att lämna drogtester, och sagt att det inte är några problem för honom eftersom tabletterna är lagliga i Sverige. Precis som du poängterar är det för barnens skull som deras pappa ska vara nykter och vaken när han har barnen. Det gagnar inte barnen att han är så påverkad av tabletterna att han inte är kontaktbar.

Ett sätt är att involvera den läkare som skriver ut medicinerna för att diskutera om det finns alternativ medicinering, eftersom effekterna av nuvarande medicinering inte gagnar umgänget för barnen med sin pappa. Det kanske är möjligt att läkaren beskriver hur medicineringen påverkar en person som tar den medicinen. Om medicinen har för avsikt att avtrubba en person i sådan omfattning att han inte blir kontaktbar, så kanske pappa inte är en lämplig förälder under tiden som medicinering pågår.

Detta kanske kan diskuteras i ett samarbetssamtal, men du kan också ta upp det med socialsekreterare på stadsdelen utifrån din oro för barnen när de bor och har umgänge med sin pappa.

Anser du att barnen är i fara hos sin pappa så är du, precis som du beskriver det, ansvarig för att inte lämna barnen där. Det är en balansgång du har som förälder att dels trygga upp kring dina barn, samtidigt som du ska möjliggöra för dina barn att träffa sin pappa och få en positiv relation med honom.

Hoppas att du fått svar på dina frågor.

Vänligen

Soctanterna

Det är ingen läkare han får dom av. Dom köper han på svarta marknaden. Är som knark tabletter men än har det inte förbjudits i sverige. Vad händer om jag vägrar lämna dom till han

Hej!

Om tabletterna köps på den så kallade svarta marknaden, så är de olagliga och substansen kommer att visas i ett drogtest.

Eftersom barnens pappa inte har några problem med att lämna in urinprov, så kan du på det viset få underlag för din oro när det gäller barnens umgänge med sin pappa. Du kan ta upp detta med handläggaren på stadsdelen.

Du frågar vad som kan hända om du vägrar att lämna barnen till sin pappa. Barnens pappa kan eventuellt använda detta emot dig, att du inte medverkar till att barnen får möjlighet till umgänge med sin pappa. Därför är det av vikt för dig att få fram underlag som styrker dina uppgifter om att deras pappa är i ett aktivt missbruk.

Vi råder dig att kontakta socialsekreterare på stadsdelen för att anmäla oro när dina barn bor och har umgänge hos sin pappa. En utredning kan visa att du har fog för din oro, och barnen och ni som föräldrar kan kanske erbjudas olika former av stöd för att barnen ska kunna få ett bra umgänge med båda sina föräldrar.

Vänligen

Soctanterna

Jag befinner mig i liknande situation och med samma tankar och problem som trådstartaren.

Ur en socialsekreterares perspektiv kan det verka vara lätt, men i verkligheten lever vi med en ständig oro och pngest över hur våra barn har det med en missbrukande förälder.

Det är vårt ansvar att se till att barnen her det bra, inte bara när de är hos oss, utan att vi ska se till att den man vi inte kan leva med pga. missbruk, att han sköter sitt vad gäller barnen. En klassisk medberoendefälla, ett medberoende som man säkert kämpat och försökt att brotta ner, det förstärks av socialtjänsten!

Det går inte att diskutera med en missbrukare, många familjer har utsatts för någon typ av våld och även om vi förefaller starka så är vi sargade själar men vi kämpar för våra barns trygghet och välbefinnande. En hård och ojämn kamp.

Vad har vi för rätt till stöd? Det känns som vi bara har skyldigheter, inga rättigheter och barnens rättigheter glöms lätt bort. Fokus ligger på den som missbrukar och inte sköter det han ska, han får hjälp, stöd mm han som själv gjort sina val. Vi däremot ska klara både vårt och barnens liv, trygghet, säkerhet och uppmanas att ha samtal med missbrukaren/barnens pappa.

Hej!

Vi förstår av det du skriver att du tycker att du inte får någon hjälp av socialtjänsten när det gäller din oro över att lämna dina barn till deras pappa som har ett missbruk.
Inom socialtjänsten finns det olika verksamheter som ska arbete för att stödja familjer som har svårigheter i den här situationen.

I de tidigare svaren så har vi försökt att ge svar på hur vi ser på situationen och vi har lämnat hänvisningar vart man kan vända sig för att få hjälp.

Vi har svårt att svara dig då vi inte vet vilka verksamheter som du har varit i kontakt med.

Du skriver bl.a. att ”många familjer har varit utsatta för någon typ av våld”.
I Malmö finns samtalsmottagningen som är en del av kriscentrum, de vänder sig bl.a. till, vuxna utsatta för våld av närstående, vuxna som lever eller har levt i en destruktiv relation.

Om du inte har varit i kontakt med samtalsmottagningen så tänker vi att de kunde vare en möjlighet att du där kunde få fokus på dig och din situation.

Kriscentrum i Malmö finns på Gasverksgatan 20.
Rådgivning och tidsbokning tel. 040 97 06 07.
Du kan hitta mer information på Malmö kommuns hemsida.

Ett annat sätt att få stöd är att ta kontakt med Öppenvårdshuset Gustav, telefonnummer 040-349190. Öppenvårdshuset Gustav vänder sig till missbrukare och deras anhöriga. Där kan de kanske stötta dig i hur du ska förhålla dig till barnens pappa och få stöd i din roll som en ansvarstagande förälder.

Förutom socialtjänstens olika insatser och stöd finns även BRIS vuxentelefon som du kan ringa till, numret dit är 077-1505050.

Vänligen

Soctanterna