eget ekonomiskt ansvar vid spelmissbruk?

hej! jag lider av spel och alkohol beroende. dessutom har jag diagnos emotionell instabil personlighetsstörning. de senaste 15 åren håller jag på och lider pga beroenden. fram och tillbaka behandlingar på Öppenvård Gustav när det gäller spel och det senaste året erkände jag alkoholberoende och går på AA. för min diagnos väntar jag på MBT terapi och jag kan vänta upp till ett år till. jag är arbetslös då jag förlorar alla mina anställningar bl a pga min instabilitet med samarbete med kollegor. har rätt till försörjningsstöd. bad om hjälp på SOC ang nåt behandlingshem och en godman eftersom spelar bort mat och ibland hyrespengar. fått avslag med förklaring att så illa är det inte i mitt fall det finns värre. väntar på godman. men den 1 nov fått återfall både spel och alkohol efter att jag har bråkat med en kollega på min praktikplats. har spelat bort matpengar som skulle räcka hela nov. och sökte akutmatpengar på SOC. då fick jag ett avslag med anledning av att jag har eget ansvar för hur jag planerar ekonomi. jag undrar om en psykisk sjuk person med korsberoende som bad om hjälp i form av behandlingshem och INTE kan hantera ekonomi, väntar på beslut om rätten till en godman måste svälta i 4 veckor eller tigga mat hos nån( ingen av mina bekanta lånar mig pengar längre trots jag betalar tillbaka) ? kan det krävas eget ansvar i mitt fall? hade jag haft eget ansvar då hade jag inte behövd deras hjälp i första hand. tack

förvirrad
2017-11-03 14:47

Hej!

Du verkar befinna dig i en besvärlig situation och du berättar att du i många år kämpat med olika typer av beroenden. Du skriver att du fått diagnosen Emotionellt instabil personlighetsstörning och att du nu väntar på att få gå i mentaliseringsbaserad terapi, MBT, men att det är lång väntetid till denna. Du berättar också att du ansökt om att få en god man för att få hjälp att reda i din ekonomi och att du även har ansökt om behandling.

Vad vi kan utläsa av det du skriver så har du gjort mycket för att ta ansvar för din situation och söka olika typer av stödinsatser för att få ihop vardagen. Du går på AA, har kontakt med Öppenvårdshuset Gustav och har ansökt om insatser hos socialtjänsten.

Den enskilde har ett stort ansvar att planera sin ekonomi och göra vad den kan för att bidra till sin egen försörjning. Samtidigt kan det vara som du skriver att det i vissa fall kan vara svårt att ta detta ansvar fullt ut. Det ska alltid göras en individuell prövning av en persons förmåga och möjlighet att ta detta ansvar. Vi tänker att du skulle kunna diskutera med din socialsekreterare om det finns någon möjlighet att socialtjänsten träder in och betalar dina räkningar direkt och gör fler utbetalningar av ditt bistånd, exempelvis varannan vecka eller så. Detta skulle kunna förenkla vardagen för dig fram till dess du får en god man som kan hjälpa dig med din ekonomi.

Du har möjlighet att överklaga beslutet att avslå din ansökan om nödpengar och beslutet att avslå din ansökan om behandling. Du ska vid beslutet om avslag ha fått en så kallad besvärshänvisning som anger till vem, hur och när avslaget kan överklagas. Om du väljer att överklaga så har socialtjänsten möjlighet att ompröva sitt beslut. Om socialtjänsten ändå står fast vid sitt avslagsbeslut så skickas din överklagan vidare till Förvaltningsrätten som beslutar i ärendet.

Vi hoppas att du kan få hjälp med de delar i ditt liv som inte fungerar så att du kan lägga din energi och drivkraft på sådant som du känner att du kan påverka och hantera. Lycka till!

Vänligen

Soctanterna