Vårdplan/Genomförandeplan

Hej Socialtjänsten i Malmö?

Undrar hur ni arbetar när ni placerar barn i familjehem?
Nu i dessa tider när det har stått mycket om sådant i massmedia.

Hur utreder ni ev kommande familjehem?
Och arbetar ni enligt BBiC och arbetar efter vårdplan
och en genomförandeplan, så barnet och familjen har en plan??

Är nyfiken hur ni arbetar i dessa frågor??

Fia-Lotta
2012-11-29 20:31

Hej!

Arbetet med att rekrytera och utreda familjehem ser olika ut i olika stadsdelar, likaså hur man använder BBIC-mallarna i arbetet med barnen som bor i familjehem.

När det blir aktuellt att ett barn inte kan bo hos sina föräldrar, så letar familjehemssekreterarna efter ett annat hem som kan erbjuda barnet det de behöver. Ofta letar man i första hand efter alternativ i barnets nätverk.

Familjen utreds för att se så att den passar just det aktuella barnet. För denna utredning använder familjehemssekreterarna sig av olika metoder, så exempelvis som samtal och tester.
Processen att hitta ett familjehem är noggrann och tar minst fyra månader, där bland annat utdrag ur belastnings- och socialregister tas. Det får inte bli fel.

När barnet har kommit till familjehemmet har det utarbetats en vårdplan för att det ska vara tydligt vad det specifika barnet behöver då de bor i familjehemmet.

Därefter görs en kontinuerlig och bred uppföljning kring barnet, vad gäller exempelvis hur det har det i familjehemmet, förskola/skola, sjukvård, umgänge med föräldrar med mera. Denna uppföljning sker både genom besök i familjehemmet, per telefon, samt genom enskilda samtal med barnet och samtal med föräldrarna.

Vid barnets vistelse i familjehemmet försöker barnets socialsekreterare tillgodose barnets behov av kontakt med sin familj, sitt nätverk och ursprung. Uppföljning, med mål och insatser för barnet konkretiseras bland annat i en så kallad Genomförandeplan, där det står vem som ska göra vad.

Barnets fortsatta behov av vistelse i familjehemmet övervägs var sjätte månad.

Vänligen

Soctanterna