Informationsskyldighet samt Referensperson?

Hej,

Intressanta och viktiga frågor:

Vilken INFORMATION, om någon, och NÄR, är Soc skyldiga att ge (tex om den enskilde rättigheter?) om Soc beslutat att påbörja, en utredning,?

Exempel.
Separerade vårdnadshavare, har delad vårdnad om barn som är 9 år. Föräldrarna kan inte samarbeta.

Barnet har visat ett annorlunda beteende, en längre period, som oroar, samt att hen även visar öppet, rädsla, inför den andre föräldern, dvs, barnet har en osund lojalitet/respekt, inför nämnda förälder.
Den andra förälder gör här en orosanmälan,
frågor:

Vilken INFORMATION, om någon, och NÄR, är Soc skyldiga att ge (tex den enskilde rättigheter?) om Soc beslutat att påbörja, en utredning?

När ska Soc ge denna information, om så är?

Om så, finns det någon skillnad/anledning att ge enbart information till den ena föräldern, eller är det rutin att samliga parter ska att informeras?

Att lämna en REFERENSPERSON,
(tex en mamma till den förälder, där barnet inte verkar må och ha bra).

Får mamman, bara prata om denna förälder samt nur hen är är som förälder?
Får/ska/bör, hon även prata om den andra föräldern? dvs den som gjort anmälan?

Blir man tillfrågad av Soc, om man vill lämna någon referensperson, eller måste man ha koll på sånt själv?
Hur många kan man lämna?

Härligt att ni finns,
hoppas ni svarar annars, kan kanske hänvisa,var jag kan läsa och få var på mina frågor...

Frågande Carin
2017-10-17 22:13

Hej!
Du har som du skriver både viktiga och intressanta frågor. Vad vi förstår har en av föräldrarna till en 9-åring gjort en orosanmälan angående att barnet inte har det bra hos andra föräldern och föräldrarna har gemensam vårdnad.
När socialtjänsten får in en anmälan görs först en förhandsbedömning som leder fram till ett beslut att antingen inte inleda utredning eller att inleda utredning. När beslut tas att inleda utredning ska, om inte särskilda skäl talar mot det, de som berörs av utredningen genast underrättas om att en utredning har inletts. Skäl till att inte omedelbart underrätta en vårdshavare kan till exempel vara misstanke om att barnet utsatts för brott av vårdnadshavaren.
De som berörs är barnet och dess vårdnadshavare alltså i det här fallet bägge föräldrarna. När det gäller barn över 15 år ska barnet informeras, när det gäller yngre barn får man ta hänsyn i varje enskilt fall vilken information som är lämplig att ge till barnet och hur det ska ske.
De som berörs bör informeras om
– anledningen till utredningen,
– vad en utredning innebär, och
– handläggarens namn och kontaktuppgifter
Under utredningen kommer socialtjänsten att samla in uppgifter och information från olika håll till exempel från barnets vårdnadshavare, skola och BVC. Att prata med barnet är också en viktig del av utredningen. Du som vårdnadshavare ska lämna den information som du tänker är relevant för att socialtjänsten att veta för att ditt barn ska få det så bra som möjligt.
Vänligen
Soctanterna