Svår Sits,, Barn Och Umgänge

Hej!
Jag ska försöka sammanfatta det här så kort jag kan.
Det är så att jag har barn tillsammans med en man, vi är skilda sedan många år och har nu gemensam vårdnad och ett reglerat umgänge.
Jag har lyckats få umgänget reglerat i domstol då pappan på olika sätt motverkat ett umgänge. Men det har inte hjälpt. Han accepterar det inte och han kommer inte att ge sig förrän han har hela umgänget. Och då har jag ändå gett med mig så långt det går. Min son är hos mig varannan ons till måndag.Jag märker hur min son mår sämre och sämre och han pratar om att det alltid är bråk hemma hos dom och jag uppfattar honom som otrygg. Jag har försökt på alla sätt att försöka få ett fungerande samarbete och det har hållt på i år. Men det är så svårt för att ett samarbete innebär att jag gör som pappan säger annars bryter helvetet lös. Han ger order till mig. Det är jättesvårt att beskriva, framförallt för att ingen tror mig. Han visar ju aldrig den här sidan utåt, eller när någon annan ser. Men mot mig är han aggressiv och hotfull. Han har missbruk, kriminalitet och våldsdom bakom sig, fast nu har han "skött sig" i många år. Och det gör det också svårt för i omgivningens ögon är han en hjälte som tagit sig upp och förändrats. Problemet är att han inte har förändrats. Jag börjar misstänka att han har någon typ av antisocial störning.
Han har barn med 4 olika kvinnor. Hans fd vet precis vad jag talar om hon gått igenom samma helvete som jag. Hans nuvarande är ung och väldigt omogen men hon mår uppenbarligen också väldigt dåligt nu.

Jag skulle kunna skriva en bok här så jag ska försöka sammanfatta det hela. Jag sitter i en rävsax och jag vet inte hur jag ska ta mig ur. Jag kan omöjligt "ge upp" umgänge och därmed förlora allt inflytande och insyn i hur mitt barn har det hos pappan. Men jag blir hotad och mer eller mindre psykiskt nedbruten av den här oändliga kampen om att inte förlora mitt barn. Jag litar inte på att min son har det bra där, men jag kan inte bevisa det och eftersom pappan är så väldigt manipulativ och bra på at prata så är det få som ser igenom honom. Han har haft flera orosanmälningar mot sig, bland annat ett av hans yngre barn kom hem hem till sin mamma med blämärken efter att han varit där. Han uppvisade också stora stres symtom, genom att plötsligt börja stamma och göra ner sig osv.

Jag vet inte vem jag ska vända mig till eller hur jag ska gå till väga, för jag får inte säga något "negativt" om pappan för då tolkas det som smutskastning. Det är det rådet jag får. Men hur ska jag då kunna hjälpa min son? Och hur bevisar jag det jag säger? Jag har börjat spela in hans samtal och anteckna allting men jag vet inte om ens det går att använda som bevis.

Tacksam för råd

hubba

Kommentarer

Hej.

Du beskriver ett allvarligt men också vanligt problem. Vi förstår din känsla att ord står mot ord eftersom det är vanligt i familjerättsliga utredningar. Men kanske finns det oberoende faktorer som kan styrka dina uppgifter? En idé vore kanske att ta råd av en kunnig advokat som är specialist på familjerätt. Du kan även ringa till familjerättsbyrån på telefontid varje dag mellan kl. 10.00 till 11.45.tel 34 52 38.

Vi vet inte hur gammal din son är? Tror du att han skulle våga berätta om sin situation i en boende/ umgängesrättsutredning? Vad skulle kunna komma fram vid ett referenssamtal med skolan/förskolan? Vad skulle kunna komma fram vid en kontroll i socialregistret på hans halvsyskon? Om man tar ett aktuellt utdrag från Rikspolisstyrelsen på hans pappa?

Vi ställer dessa frågor eftersom det bästa du kanske kan göra är att vända dig till en advokat och väcka talan på nytt för att få till stånd en ändring av umgänget och boendet. Då kommer Familjerättsbyrån att få i uppdrag av tingsrätten att göra en utredning som innebär enskilda samtal med föräldrarna, barnsamtal, kontroll av Rikspolisstyrelsens register, kontroll av socialregistret, hembesök och enskilda samtal med barnet. Bor din pojke hos sin pappa och är du umgängesförälder? Då kanske du skulle kunna yrka på att få boendet hos dig.

Är du orolig att din son far illa hemma hos sin pappa bör du vända dig till socialtjänsten i den stadsdel där pojken bor och prata med dem om din oro. De kan då inleda en utredning och försöka utreda hur din son har det.

Det finns också möjlighet för dig att kontakta Rädda Barnen "Centrum för barn och ungdomar i kris" De har mammagrupper och barngrupper. Du kanske kan få kraft att ta tag i detta med din son om du går i en mammagrupp? Eller stöd om du bestämmer dig för att gå igenom en utredning på nytt. Det krävs båda föräldrarnas samtycke för att barnet ska få gå i en barngrupp men det vore nog bra för din pojke. Ring 08-6989265 eller 08-6986761 för mer info. Det är ett Stockholmsnummer men går till Rädda Barnen i Malmö.

Hoppas detta svar kan var en hjälp för dig! Ring annars till familjerättsbyrån och prata vidare om ditt problem.

Vänligen.

Soctanterna.

Soctanter

Är en mamma i liknande sits, känns som vi är rättslösa! Vill mest av allt skicka en stärkande hälsning till trådstartaren!!!